Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 15:22 |

Delegacija Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske posjetila Gradsku upravu Zenice

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. oktobra (FENA) - Delegacija koju su činili predstavnici Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske posjetila je danas Gradsku upravu Zenice, gdje im je domaćin bio gradonačelnik Fuad Kasumović.   

Razlog posjete je razgovor o reviziji projekta „Vanredna hitna pomoć za ranjiva domaćinstva u svrhu prevazilaženja poteškoća izazvanih COVID-19“, koji je realiziran od 20. aprila do 30. juna 2020. godine.

Grad Zenica realizirao je ovaj projekat uz podršku Caritasa Švicarske, a 147 porodica s područja grada Zenice dobilo je vaučere za nabavku osnovnih životnih potrepština za tri mjeseca.

Predstavnici Vlade Švicarske pohvalili su Grad Zenicu za izuzetnu organizaciju u provođenju projekta.

Pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je istaknula da je Grad Zenica uspješno realizirao ovaj projekat zahvaljujući dobroj saradnji s institucijama i organizacijama u čijem su fokusu socijalna zaštita ranjivih kategorija društva.

- Ta saradnja nam je pomogla da budemo sigurni da je podrška došla u prave ruke, odnosno kategorijama kojima je pomoć bila potrebna. To su naši penzioneri, ratni vojni invalidi, invalidi, bolesne osobe, samohrani roditelji, pripadnici romske nacionalne manjine - kazala je Mujkanović.

Gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je predstavnicima Vlade Švicarske i Caritasa Švicarske na podršci u realizaciji projekta čiji je cilj bio pomoći ranjivim domaćinstvima u prevazilaženju poteškoća izazvanih COVID-19 pandemijom.

- Svaki vid pomoći u tom trenutku je bio koristan, posebno ako govorimo o osobama i porodicama u stanju socijalne potrebe. Osim ovog projekta, i Grad Zenica je iz svog budžeta izdvojio sredstva kako bi osigurali tri hiljade prehrambenih paketa za naše građane - rekao je Kasumović.

Dodao je da ovo nije jedini projekat u Gradu Zenica čiju su realizaciju podržali Vlada Švicarske i Caritas Švicarske, te da se nada zajedničkoj saradnji i u realizaciji projekata u drugim oblastima poput komunalne infrastrukture, društvenih djelatnosti, kulture, sporta, kao i zdravstva, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Podrška Grada Zenice obnovi i ovogodišnjoj organizaciji 26. sajma ZEPS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'