Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 14:53 |

Data saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva u BPK-u

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 14. oktobra  (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici dala je  saglasnost na potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

Sa predsjednikom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde ovaj ugovor će potpisati ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, nakon što su uspješno okončani pregovori između pregovaračkih timova Vlade i Sindikata i saglasnosti Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Saglasnost je dobio i Program utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda - Tekući transferi neprofitnim organizacijama za 2021. u iznosu od 15.000 KM. Svrha ovog programa je unapređenje i poboljšanje saradnje sa nevladinim sektorom s ciljem osiguranja podrške i pomoći ranjivim grupama stanovništva, prije svega starih i bolesnim osobama, osobama sa invaliditetom i siromašnim, kao i podrška u uspostavljanju i razvijanju socijalnih mreža.

Vlada je odobrila izmjene i dopune Programa o utrošku sredstava iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja na ekonomskom kodu - Tekući transferi neprofitnim organizacijama te Programa utroška budžetskih sredstava Kantonalne uprave za civilnu zaštitu BPK-a Goražde i Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2021.godinu.

Na zahtjev Skupštine BPK, Vlada je zadužila kantonalno Ministarstvo pravosuđa da pripremi mišljenje na Amandmane na Ustav BPK-a Goražde.

Primljen je k znanju Izvještaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji COVID 19 Zavoda za javno zdravstvo prema kojem je, zaključno sa današnjim danom, 27 aktivno zaraženih te četiri osobe na bolničkom liječenju u Kliničkom centru Sarajevo.

Prema podacima Zavoda, vakcinisano je 42,6 posto stanovništva tog kantona, 7.415 osoba s prvom te 5.778 osoba s drugom dozom vakcine. Vlada je konstatovala da su na snazi mjere Federalnog i Kantonalnog Kriznog štaba, te da nema potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera, budući da je trenutna epidemiološka situacija na području  kantona stabilna.

Takođe, primljene su k znanju Informacija o stanju sigurnosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije MUP-a BPK za septembar ove godine i Informacija Ministarstva za privredu o Planu gašenja pojedinih predajničkih lokacija.

Na prijedlog tog ministarstva, Vlada je usvojila Godišnji plan gospodarenja privatnim šumama za 2021.godinu i odobrila isplatu novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi-podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za IV kvartal 2020. godine i šest mjeseci 2021. godine te podsticaj za držanje koka nosilja.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada je odobrila 4.988 KM za nabavku udžbenika djeci pripadnika boračkih populacija koja pohađaju srednje škole na području Kantona, za budžetsku 2021. godinu, a 9.166 KM za rad udruženja boračkih populacija za septembar ove godine.

Iz budžeta tog ministarstva sa 2.000 KM sufinansirat će se projekt izgradnje šehidske kapije na šehidskom mezarju Brčigovo, Medžlisa Islamske zajednice Rogatica, a sa 500 KM odlazak članova Sportskog saveza za sport i rekreaciju invalida BPK Goražde na KUP takmičenje u pikadu, saopćeno je, između ostalog, iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta