Ekonomija     | 17.10.2021. 10:38 |

Alijagić: Investicije bh. dijaspore jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije

FENA Lejla Alibegović - Šovšić

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - U ovoj godini zabilježeno je znatno povećanje interesa bh. dijaspore za ulaganja u BiH, za razliku od perioda na samom početku pandemije kada je interes dijaspore opao, što je bilo i očekivano - izjavio je u razgovoru za Fenu voditelj Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić.

Mišljenja je kako se očekuje da će sljedeće godine taj interes biti na predpandemijskom nivou, pa čak i veći.

Govoreći o tome kako se pandemija odrazila na poslovanje kompanija koje su pokrenute investicijama iz dijaspore, Alijagić navodi da je u vezi s tim Biznis centar bh. dijaspore u 2020. godini proveo istraživanje među 32 kompanije.

- Rezultati su nas pozitivno iznenadili, 18 od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a deset ih se namjerava povećati. Samo četiri planiraju smanjiti broj zaposlenih. Također, 13 od 32 kompanije planira zadržati isti nivo ulaganja kao 2019., deset ih planira uvećanje, a devet smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelomičnu promjenu poslovanja, dok sedam očekuje značajne promjene u ovom segmentu - kazao je Alijagić.

Ovo istraživanje je pokazalo, kako je naglasio, da investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije. Također, podaci iz ovog istraživanja upućuju na to da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova, što je, kaže Alijagić, važna poruka.

Sektori za koje se bh. dijaspora najviše interesuje su IT, a posebno gaming industrija koja je doživjela veliki rast u toku pandemije, te metalni, građevinski i turistički sektor, koji, smatra Alijagić, planira svoj veliki 'come-back' sljedeće godine.

On ističe da je Biznis centar u protekle četiri godine pružio podršku za više od 300 investitora iz dijaspore, kao i brojnim domaćim privrednicima koji su u potrazi za poslovnim partnerima u dijaspori. Centar je podržan i od USAID projekta Diaspora Invest, koji je u protekle 4,5 godine pružio podršku za više od 170 kompanija, generirao 20 miliona dolara investicija dijaspore te pomogao otvaranju više od 400 novih radnih mjesta.

Govoreći o podršci bh. institucija kada je u pitanju ulaganja dijaspore i poslovne mogućnost, Alijagić ocjenjuje da je ta podrška bolja u poređenju s periodom od prije par godina. Međutim, podvlači, dosta toga se još može unaprijediti, a posebno kad je u pitanju kvalitetnija izrada i promocija investicijskih projekata prema dijaspori.

-Smatram da su neophodni finansijski instrumenti koji će biti prilagođeni potrebama dijasporskih investitora, kao što su posebne kreditne linije, investicijski fondovi i slično - dodao je voditelj Biznis centra bh. dijaspore, čije su se aktivnosti u proteklom periodu vezale za podršku dijasporskim inverstitorima.

Centar, koji djeluje kao one-stop shop, pruža informacija i usluge podrške investitorima iz dijaspore, bilo da se radi o podršci pri registraciji preduzeća, poslovnom planiranju ili savjetovanju. 

-Ove godine je Centar pokrenuo i nekolicinu pilot aktivnosti. Tako smo implementirali program ljetnog stažiranja mladih iz dijaspore putem kojeg smo za početak omogućili stažiranje pet mladih osoba iz dijaspore u domaćim kompanijama. Utisci stažista i kompanija su bili jako pozitivni te će Centar nastaviti s ovim programom u budućnosti - rekao je Alijagić.

Pored toga, Biznis centar bh. dijaspore pokrenuo je i Program prodajnih agenata iz dijaspore. Prepoznato je, pojašnjava on, da su naši ljudi u inostranstvu veoma dobro povezani te da mogu pružiti podršku domaćim kompanijama pri izlasku na strana tržišta. I ovaj program će za početak angažovati pet prodajnih agenata koji će svoju prvu posjetu BiH imati tokom oktobra i novembra ove godine.

Također, Program mentorisanja dijaspore će omogućiti da pet stučnih osoba iz dijaspore nastupe kao mentori domaćim kompanijama te im pruže podršku kako bi se one brže razvijale i rasle.

-Prva mentorstva se očekuju u novembru. Ovim programom želimo da aktiviramo resurs znaja koji je nedovoljno iskorišten, a koji dijaspora posjeduje u velikoj mjeri, te ga je spremna podijeliti s nama koji živimo u BiH - ističe Alijagić.

Napominje da je Biznis centar u proteklom periodu bio veoma posvećen radu s lokalnim zajednicama i povećanju njihovih kapaciteta u komunikaciji i radu sa svojim 'lokalnim' dijasporama. Dosad je ovaj centar potpisao 16 memoranduma o saradnju te trenutno intenzivno sarađuje s opštinom Lopare.

Kao rezultat ove saradnje, Biznis centar bh. dijaspore će izraditi vodič za efektivno involviranje dijaspore u razvoj mjesta porijeka, koji će i drugim općinama poslužiti kao primjer kako da izgrade povjerenje i saradnju sa svojom dijasporom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Biznis centar bh. dijaspore širi mrežu partnerskih lokalnih zajednica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo