Kultura     | 14.10.2021. 10:02 |

Počelo snimanje dokumentarno-igranog filma 'Bez glasa' o nasilju nad ženama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Snimanje dokumentarno-igranog filma “Bez glasa”, autora Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića, počelo je ove sedmice u Banjoj Luci.

Film nastaje u produkciji Studio teatra, a u okviru projekta "Prekinite šutnju, ne okrećite glavu!- Projekt jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost” finansiranog od američke ambasade u BiH.

Kako je saopćeno iz Studio teatra, snimanje filma će trajati do polovine novembra.

Ovaj film kroz dokumentarno-igranu formu, govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu. Cilj je pokazati kako je pitanje nasilja nad ženama društveni problem i tiče se svih nas, a ne samo osoba koje su preživjele nasilje. 

Premijera filma planirana je za decembar, a prikazaće ga više od dvadeset televizijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, s ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama u društvu.

U narednim danima igrane i dokumentarne scene za film “Bez glasa” će se snimati na području Zenice, Banja Luke, Busovače i Bihaća. U igranom dijelu filma će se pojaviti prepoznatljiva lica filmske i pozorišne scene u Bosni i Hercegovini.

U proces nastajanja filma uključene su i organizacije “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, "Žene sa Une“ Bihać, "Vive Žene“ Tuzla i mnoge druge koje će timu Studio teatra angažovanom na izradi filma pružiti stručnu i savjetodavnu ulogu o problematici nasilja nad ženama - nasilja u porodici.

Režiju potpisuju Mirza Begović koji je i autor scenarija za igrani dio filma, te Nusmir Muharemović koji je producent filma. Autor muzike je Ernad Bihorac, a za tehničku realizaciju filma zadužen je “AmfiTeatar”, saopćeno je iz Studio teatra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavom 'Gidionov čvor' otvoren Festival ljetne večeri Studio Teatra

Hit komedijom 'Državni lopov' završen šesti festival Ljetne večeri Studio Teatar

Studio Teatar uspješno realizovao projekt 'Teatar na trgu'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom