Svijet     | 13.10.2021. 21:10 |

SAD domaćin globalnog sastanka o kibernetičkoj sigurnosti ali bez Rusije

FENA Internet

WASHINGTON, 13. oktobra (FENA) - Sjedinjene Američke Države domaćin su dvodnevnog online sastanka s učešćem trideset zemalja na kojem se raspravlja o rastućoj prijetnji 'ransomwarea' i drugih oblika cyber kriminala.

Zanimljivo je da Rusija, koja je često puta bila umiješana u kibernetičke napade, ne prisustvuje ovom sastanku, prenosi DW. 

Ucjenjivački software (engl. ransomware) je vrsta štetnog softwarea koja korisniku uskraćuje pristup resursima na računaru i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje postavljenih blokada. Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sistem te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

Razgovori o strategiji kibernetičke sigurnosti pod vodstvom SAD-a počeli su u srijedu, a Rusija nije među 30 zemalja pozvanih unatoč brojnim ransomware hakerskim skupinama za koje Washington i drugi vjeruju da djeluju iz te zemlje.

Isključivanje Rusije iz razgovora o temi gdje je ona ključni igrač odražava sveukupne loše odnose između Moskve i Washingtona, uključujući i područje kibernetičke sigurnosti.

Neki američki dužnosnici kažu da Kremlj prešutno odobrava ucjenjivačke mreže koje izvode napade s teritorije Rusije, a da pritom nemaju nikakvu direktnu kontrolu nad njima.

Dvodnevni virtuelni razgovori dijelom će se fokusirati na načine razbijanja i procesuiranja ransomware mreža poput one koja je izvela kibernetički napad na američku kompaniju Colonial Pipeline u maju ove godine, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Za taj napad okrivljena je skupina cyber-kriminalaca koji su locirani da djeluju iz Rusije. 

Obraćajući se na otvaranju sastanka u srijedu, Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da je "međunarodna saradnja bila i ostala temelj naše kolektivne sposobnosti da se nosimo s ekosistemom ransomwarea, da tražimo zakonsku odgovornost od kriminalnih skupina i država koje ih štite, kako bismo smanjili prijetnju za naše građane u svakoj od naših zemalja."

- Nijedna država, nijedna skupina ne može samostalno riješiti ovaj problem - rekao je Sullivan.

Zemlje i entiteti koji učestvuju na šest diskusija uključuju Indiju, Australiju, Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Brazil, Meksiko, Japan, Ukrajinu, Irsku, Izrael, Južnu Afriku i Evropsku uniju.

Američki predsjednik Joe Biden zadužio je najviši nivo svoje administracije da osigura kibernetičku sigurnost zemlje nakon niza napada ove godine koji su prijetili da će poremetiti opskrbu energijom i hranom u Sjedinjenim Državama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana