Bosna i Hercegovina     | 13.10.2021. 16:10 |

Nepovoljna epidemiološka situacija u ZDK, poziv građanima da se vakcinišu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu u posljednjoj sedmici imaju povišene vrijednosti. Broj novih potvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana je 342, što čini kumulativnu incidencu od 95 na 100 hiljada stanovnika, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih - zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a razmatrajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Do 10. oktobra u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 16.159 slučajeva virusa korona, a broj aktivnih slučajeva je 401. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 17 osoba. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 65 hospitaliziranih krajem ovog perioda, a sedmodnevna stopa hospitalizacije je 17,5 na 100 hiljada stanovnika.

Ipak, zaključeno je da je porast broja oboljelih od sredine augusta, koji se pripisuje četvrtom valu pandemije, prilično blag kada se uporedi s ostatkom FBiH.

- Kumulativan sedmodnevna incidenca u ZDK je dostigla nivo od 95. U FBiH je 100, KS 240, TK 132 i HNK 116. U ostalim kantonima je niža od prosjeka FBiH. Stoga, epidemiološku situaciju u ZDK možemo ocijeniti nešto povoljnijom, ali to ne znači da ne trebamo djelovati - rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Naveo je da su svi indikatori pandemije u trećem nivou prijenosa zbog čega je KŠ zaključio da nema potrebe da se pooštravaju mjere, te da fokus treba biti na podizanju kolektivnog imuniteta kroz imunizaciju.

- U toku prošle sedmice značajno je povećan broj vakcinisanih građana koji je sada 52.000. S jednom ili obje doze vakcinisano je oko 26 posto odraslog stanovništva ovog kantona, tako da uz dodatnih 10 posto vakcinisanih u inostranstvu, imamo kolektivni imunitet od 36 posto, što nije dovoljno - rekao je Huseinagić, apelujući još jednom na građane da se vakcinišu kako bi se usporilo, odnosno potpuno zaustavilo širenje virusa, ali i izbjega rizik od teških stanja pa i smrtnih posljedica kod zaraze virusom korona.

Sjednici Kriznog štaba prisustvovali su i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK-a. Zaključeno je da je ova inspekcija jedna od najaktivnijih u Federaciji BiH i da je izvršila više od trećine svih inspekcijskih nadzora u ovom entitetu u proteklih 15 dana, te da nastavi raditi kontrolu provedbe epidemioloških mjera, kao i Operativnog plana koji se odnosi na sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu, saopćeno je iz Pres službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo