Bosna i Hercegovina     | 13.10.2021. 14:19 |

Vlada Distrikta usvojila više smjernica i prijedloga

FENA Saopćenje

BRČKO, 13. listopada (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u srijedu usvojila je smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju u gospodarstvu Distrikta koje je predložio Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu.

Smjernice se najviše odnose na principe razvoja malih i srednjih poduzeća u Brčkom, definiranje njihovih strateških okvira te usvajanje i razrada njihovog Plana razvitka, kao dijela Strategije razvitka Distrikta, priopćeno je iz brčanske Vlade.

Na sjednici su usvojene smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Brčko distriktu BiH.

Ove smjernice propisuju, među ostalim, da djeca uzrasta do tri godine, do polaska u školu, budu razvrstana u odgojne grupe, te da pedagoške standarde i normative po uzoru na osnovno i srednje obrazovanje u Distriktu predlaže Pedagoška institucija.

Vlada je također usvojila i smjernice za izradu nacrta pedagoških standarda i normativa za osnovno obrazovanje u Brčkom koje za cilj imaju, pored ostalog, da se ti standardi i normativi usklade Zakonu o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Distrikta.

Usvojen je prijedlog pravilnika o kriterijima o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće za drugu polovicu radnog vremena ili prava roditelja djeteta s psihofizičkim smetnjama.

Odobrene su smjernice za izradu nacrta Pravilnika o službenoj legitimaciji i znački službenika s posebnim ovlastima u Poreznoj upravi Direkcije za financije Brčkog kao i nacrt Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist organizacije Ženskog odbojkaškog kluba „Bimal-Jedinstvo“.

Na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge usvojen je prijedlog Odluke o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja za troškove dijalize, suzbijanje epidemija i slično u 2021. godini, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo