Svijet     | 13.10.2021. 14:34 |

Poljska u gradnju zida na granici s Bjelorusijom ulaže 404 miliona dolara

FENA Internet

 

VARŠAVA, 13. oktobra (FENA) – Poljska planira uložiti više od 1,6 milijardi zlota (404 miliona dolara) u izgradnju zida na granici s Bjelorusijom, u skladu s nacrtom prijedloga o kome će poslanici raspravljati u srijedu, u namjeri da suzbije priliv migranata koji pokušavaju preći granicu.

Poljska je u augustu počela podizati ogradu s bodljikavom žicom duž granice s Bjelorusijom, bez obzira na kritike da prema nekim migrantima postupa nečovječno. Zid, koji bi mogao uključiti sistem senzora pokreta i kamera, dodatno bi pojačao sigurnost na granici.

Poljska i još dvije članice EU Litvanija i Latvija izvijestile su o naglom povećanju broja migranata iz zemalja kao što su Afganistan ii Irak na njihovim graničnim prelazima s Bjelorusijom, za koje Varšava i Bruxelles tvrde da je oblik hibridnog ratovanja s ciljem pritiska na EU da ublaži sankcije Minsku.

- Uprkos činjenici da je na djelu državne granice Poljske i Bjelorusije postavljena ograda s bodljikavom žicom, broj pokušaja prelaska granice nije se smanjio nego se povećao – navodi se u obrazloženju prijedloga postavljenom na web siteu parlamenta.

Od početka januara do kraja septembra graničari su spriječili 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, i od te brojke njih oko 8.000 pokušalo je preći granicu u zadnja dva mjeseca.

- Zbog činjenice da bi se ovakva situacija mogla protegnuti na još mnogo mjeseci, mi trebamo poduzeti zaštitne mjere – izjavio je portparol graničnih vlasti Piotr Muller.

Kompletna vrijednost projekta je 1,615 milijardi zlota, od kojih će na gradnju zida biti uloženo 1,5 milijardi zlota, a vrijednost tehničkih sredstava iznosit će 115 miliona zlota, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'