Bosna i Hercegovina     | 13.10.2021. 13:23 |

CCI: Skupština ZDK-a mora razmatrati izvještaje i preporuke revizora

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. oktobra (FENA) - Nijedan od tri revizorska izvještaja objavljena ove godine za Zeničko-dobojski kanton nije dobio čisto pozitivnu ocjenu - rekla je danas na pres-konferenciji menadžerica za odnose s medijima Centra civilnih inicijativa Ana Lučić.

Radi se o Izvještaju o finansijskoj reviziji ZDK-a za 2020. godinu, Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK te Izvještaja o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZOZDK), a Lučić navodi da je stoga nužan i angažman nadležnih institucija, između ostalog, i Skupštine ZDK.

-Revizori su u institucijama ZDK utvrdili značajne nepravilnosti i dali prateće preporuke za njihovo otklanjanje, ali reakcija od Skupštine ZDK izostaje. Iako utrošak javnih sredstava zahtjeva javni nadzor, praksa u ZDK-u je drugačija - kazala je Lučić.

Početkom godine, navela je Hanifa Jašarević, CCI je uputio Inicijativu prema Skupštini ZDK da usvoji ovogodišnji Program rada i uvrste razmatranje izvještaja o reviziji za institucije ZDK, ali im je odgovoreno da se spomenuti izvještaji planiraju razmatrati uz izvještaje o radu institucija koje su obuhvaćene revizijom.

-Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu sadrži 'mišljenje sa rezervom', sa skretanjem pažnje i za finansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. Vladi ZDK upućeno je 26 preporuka, od čega je pet novih i 21 preporuka koja je već ranije data u Izvještaju o finansijskoj reviziji koja je provedena 2018. godine - istakla je Jašarević.

Finansijski izvještaj Ministarstva za privredu ZDK za 2020. godinu, dodala je, sadrži "mišljenje s rezervom i za fianansijske izvještaje i za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima“.

-Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine prvi je put izvršio reviziju ovog ministarstva te je, nakon provedene revizije, Ministarstvu dato ukupno 10 preporuka. Izvještaj o finansijskoj reviziji ZZOZDK za 2020. godinu sadrži pozitivno mišljenje za finansijske izvještaje te mišljenje sa rezervom, sa skretanjem pažnje za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. ZZOZDK upućene su 24 preporuke, od čega je 14 novih i 10 preporuka koje su ranije date u Izvještaju za finansijsku reviziju koja je provedena za 2016. godinu - kazala je Jašarević. 

-Sve dok Skupština ZDK ne preuzme nadzor nad revizorskim nalazima i preporukama, institucije su ohrabrene da i dalje ignorišu revizorske preporuke, odnosno ponavljaju greške kontinuirano, dok građani snose štetu jer se njihov novac nastavlja trošiti neefikasno i u suprotnosti sa propisima - istakla je Jašarević.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'