Regija     | 13.10.2021. 13:15 |

Mitrović: Težiti što boljoj digitalnoj povezanosti regiona

FENA Saopćenje

PODGORICA, 13. oktobra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je na ministarskom sastanku na visokom nivou u okviru Četvrtog digitalnog samita zemalja zapadnog Balkana u Podgorici izjavio da BiH podržava regionalni ekonomski razvoj zajedničkog prostora, čineći napore u digitalnoj transformaciji i težeći ka što boljoj digitalnoj povezanosti regiona.

- Zbog svih stanovnika zapadnog Balkana potrebno je osigurati bolji društveni i ekonomski prosperitet, zaštititi potrošače, podići nivo konkurentnosti i transparentnosti na tržištu te povećati tržišno natjecanje. Naše današnje okupljanje i podrška Deklaraciji o slobodnom protoku podataka i Deklaraciji o interoperabilnosti na zapadnom Balkanu otvara vrata ka boljoj regionalnoj saradnji i unapređenju procesa u oblasti digitalne transformacije - istakao je Mitrović. 

Što se tiče smanjenja troškova rominga između EU i zapadnog Balkana potrebno je naći rješenje koje će odgovarati svim zainteresiranim stranama. To podrazumijeva, dodao je Mitrović, prethodne jasne i precizne analize, pravovremene investicije u infrastrukturu te prateći adekvatni regulativni okvir. 

Cilj Digitalnog samita 2021 je prikaz i razmjena dobrih praksi na zapadnom Balkanu, isticanje razvoja i dostignuća Digitalne agende, definiranje budućih pravaca i istraživanje mogućnosti izgradnje partnerstva sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Samit, kao jedan od najznačajnih regionalnih događaja u oblasti digitalizacije, okuplja predstavnike vlada regiona na visokom nivou, Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), poslovne zajednice, privrednih komora (KIF ZB6), te organizacije civilnog društva, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo