Sport     | 13.10.2021. 12:39 |

Selman: Mi nemamo strategiju razvoja mladog sportiste

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 13. oktobra (FENA) - Klub borilačkih sportova Tuzla jedan je od najtrofejnijih, kome u vitrinama nedostaje jedino olimpijska medalja.

Ovog vikenda njihove takmičarke i takmičari odlaze na Balkansko prvenstvo u Poreču gdje će nastupiti u okviru dječije i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na velike rezultate i broj medalja koje donose za našu državu direktor Kluba borilačkih sportova Tuzla Fikret Selman nije zadovoljan odnosom sistema prema sportu i sportistima.

- U sportu je apsolutna krađa i otimanje para od djece. Svi naplaćuju članarinu, niko ne prikazuje. Roditelji finansiraju takmičenja koja se ne prikazuju – izjavio je Selman za Fenu.

KBS Tuzla već 23 godine uspješno provodi misiju razvijanja pozitivnih društvenih vrijednosti, uključivanja djece i mladih u sport a njihova vizija je formirati buduće mlade olimpijce koji će predstavljati BiH. KBS Tuzla je više od karatea, to je i akademija kretanja. Dokaz uspjeha KBS Tuzla je više od 6.000 članova i 8.000 osvojenih medalja do sada.

Ono što kao iskusan sportista Selman ne vidi u našoj zemlji jeste činjenica da mi nemamo sistemskog načina da od talentovanog djeteta dođemo do profesionalnog sportiste koji će donositi olimpijske medalje.

- U Bosni i Hercegovini pitanje razvoja kvalitetnog mladog sportiste nije riješeno. Nema strategije da se najbolji takmičari grupišu i da im se obezbijede uslovi za razvoj – izjavio je Selman.

U bivšoj Jugaslaviji smo, kaže, imali razrađenu strategiju za razvoj mladih sportista, zemlje iz okruženja su nakon osamostaljenja preuzele taj način razvoja, dok u Bosni i Hercegovini nije još uvijek u funkciji.

Iz Kluba borilačkih sportova Tuzla na Balkansko prvenstvo ovog vikenda ide šest takmičara u dječijoj kategoriji i tri takmičarke u seniorskoj kategoriji.

- Nama je cilj Evropsko prvenstvo za kadete i juniore U21 koje se održava u februaru iduće godine i tome ćemo sve podrediti - dodao je Selman.

Balkansko prvenstvo bit će održano od 15. do 18. oktobra u Poreču.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bh. karatašice osvojile treće mjesto na Prvenstvu Evrope u tradicionalnom karateu

Karate - Edna Bašagić srebrena na Svjetskom kupu u Poreču

U Goraždu sutra drugi Specijal KUP u karateu, učešće prijavilo više od 540 takmičara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo