Magazin     | 13.10.2021. 08:24 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. listopada (FENA) -

- 54. Umro Klaudije I. Tiberius, rimski car. Prema predanju, otrovala ga je žena Agripina, kako bi na njegovo mjesto sjeo njezin sin Neron koji je ujedno bio posljednji potomak julijevsko-klaudijevske loze.

- 1884. Londonska četvrt Greenwich ustanovljena kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

- 1905. Umro Henry Irving, engleski glumac, jedan od najvećih tragičara 19. stoljeća, prvi glumac kojemu je 1895. dodijeljena plemićka titula.

- 1921. Rođen Yves Montand, francuski pjevač, plesač i glumac. Rodom Talijan, pravog imena Ivo Livi, zapamćen je kao institucija francuske šansone dok je u Francuskoj svjetsku slavu stekao filmom "Nadnica za strah".

- 1923. Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prijestolnicom Turske. Od 1919. Angora je sjedište narodne vlade Mustafe Kemal-paše.

- 1925. Rođena Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Thatcher. Godine 1979. postala je prva žena premijerka u povijesti Velike Britanije. U studenom 1990. podnijela je ostavku.

- 1977. Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana zrakoplov njemačke kompanije Lufthansa koji je letio iz Mallorce i preusmjerila ga u Mogadiš u Somaliji. Njemački komandosi uspješno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. listopada.

- 1988. Laboratorijsko ispitivanje pokazalo da je Torinski pokrov, u kojem je, prema vjerovanju mnogih kršćana, sahranjen Isus Krist - lažan i da potječe iz srednjeg stoljeća.

1993. Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nijemca Guntera Parchea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uvjetno na dvije godine zatvora.

- 1997. Britanski premijer Tony Blair susreo se s liderom Sjeverne Irske Sinn Feina Gerryem Adamsom, što je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Sjeverne Irske nakon više od 70 godina.

- 1997. Britanski supersonični automobil prvi uspio da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na sat.

- 2000. U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

- 2000. Janko Janjić izvršio samoubistvo aktiviranjem ručne bombe tijekom pokušaja snaga SFOR-a da ga uhite. Janjić je optužen za ratne zločine počinjene 1992. i 1993. u Foči.

- 2006. Ban Ki-moon, bivši šef južnokorejske diplomacije, izabran za generalnog tajnika UN-a, osmog od osnivanja UN-a.

- 2013. Više od 115 hodočasnika izgubilo je život u stampedu na mostu na rijeci Sind, kod hinduističkog hrama Mandula Devi, u središnjoj Indiji, tijekom Navaratra festivala.

- 2015. U nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj smrtno su stradala četiri rudara, a dva su ozlijeđena.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo