Svijet     | 12.10.2021. 19:39 |

Političari desnice u Španiji napali Bidena zbog kritike Kolumba i kolonijalizma

FENA Internet

MADRID, 12. oktobra (FENA) - Desničarski političari u Španiji odbijaju pozive s različitih strana da se država izvini zbog mračnih perioda u svojoj kolonijalnoj prošlosti. Javno su iskazali prezir prema američkom predsjedniku Bidenu nakon nedavnog pominjanja i priznanja zvjerstvava koja su pretrpjeli autohtoni narodi na američkom kontinentu od ruku evropskih osvajača, piše BBC. 

Lider konzervativne Narodne stranke (PP), Pablo Casado, opisao je kolonijalnu ekspanziju Španije na Ameriku kao ,,najvažniji događaj u historiji nakon Rimskog carstva", uoči španskog praznika 12. oktobra koji se slavi kao dolazak Kristofera Kolumba 1492. godine u 'Novi svijet'.

- Mora li se špansko kraljevstvo izviniti jer je prije pet stoljeća otkrilo Novi svijet, poštivalo one koji su bili tamo, stvaralo univerzitete, stvaralo prosperitet, gradilo cijele gradove? Ja ne mislim tako - rekao je Casado u objavljenom videu na Twitteru.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Biden, u poruci povodom obilježavanja praznika Dana Kolumba u Sjedinjenim Državama, rekao da je dolazak istraživača doveo do "vala razaranja za domorodačke i autohtone narode i pozvao je Amerikance "da ne okreću glavu od ovih sramotnih epizoda naše prošlosti".

On je izdao proglas da se 11. oktobar u SAD-u obilježi kao dan autohtonih, domorodačkih naroda, uz postojeći Dan Kristofera Kolumba.

U Latinskoj Americi velike boginje i druge bolesti koje su donijeli Evropljani izbrisali su ogroman broj starosjedilaca, olakšavajući osvajačke pohode doseljenika.

Njihovo nadmoćno oružje omogućilo im je da počine brojne masakre uprkos njihovom relativno malom broju.

U Sjevernoj Americi, tehnološke prednosti doseljenika bile su na isti način ključne za istjerivanje domorodačkog stanovništva iz njihovih domova i oduzimanje njihove zemlje.

Lider španske krajnje desne stranke Vox, Santiago Abascal, osudio je Bidena i nazvao ga "žalosnim predsjednikom Sjedinjenih Država".

- Biden se usudio govoriti protiv velikog remek-djela španskog osvajanja: pokrštavanja - rekao je Abascal. 

Dodao je da Španci "mogu biti ponosni zbog onoga što su naši preci učinili", opisujući španske kolonije kao "carstvo ljudskih prava".

Vox, treća po veličini stranka u parlamentu, često ističe historijski značaj Španije, na primjer vraćajući se pobjedi katolika nad muslimanskim protivnicima u srednjem vijeku.

Čini se da je pokušaj katalonskih separatista da stvore svoju nezavisnu državu posljednjih godina potaknuo nacionalističko osjećanje u većem dijelu Španije, potičući neke da se besramno i neopravdano drže isključivo svog viđenja historije.

Iako Španija održava bliske ekonomske i kulturne odnose sa svojim bivšim kolonijama, mnogi u Latinskoj Americi insistiraju na tome da ta država nikada nije priznala ogromna kršenja ljudskih prava koja su počinili konkvistadori i doseljenici koji su ih slijedili.

Oni ukazuju na pokolj domorodačkih naroda tokom kolonizacije potčinjavanja koje je uslijedilo, što se, tvrde, nastavlja i danas u mnogim zemljama Latinske Amerike u obliku rasizma.

Najnovija reakcija španskih političara potiče na debatu o tome kako Španija treba da gleda na svoju kolonijalnu prošlost.

U septembru je papa Franjo, koji je Argentinac, obilježio 200. godišnjicu nezavisnosti Meksika od Španije priznajući "lične i društvene grijehe" koje je Katolička crkva u Meksiku počinila nakon kolonizacije.

Meksički ljevičarski predsjednik, Andrés Manuel López Obrador, bori se za prava domorodaca i više puta je pozivao Španiju da se izvini za zločine iz svoje imperijalne prošlosti. On je pozdravio Papinu poruku.

U uvodniku koji obilježava nacionalni praznik Španije, dnevni list El País osvrnuo se afirmativno na široko rasprostranjenu evaluaciju kolonijalne prošlosti Španije. U članku se navodi da se mnogi građani bivših imperijalnih sila "osjećaju nelagodno zbog idealiziranog predstavljanja prošlosti koja je uvijek sadržila više krvoprolića i okrutnosti nego dobre volje i mira. Španija u tome nije nikakav izuzetak".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Sanchez: Španija će priznati palestinsku državnost do jula

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!