Svijet     | 12.10.2021. 16:22 |

U Rusiji novi dnevni rekord broja preminulih od koronavirusa

FENA Internet

MOSKVA, 12. oktobra (FENA) - Rusija je zabilježila novi dnevni rekord broja preminulih u pandemiji koronavirusa u utorak, dok se ta zemlja bori s rapidnim rastom broja zaraženih i sporom vakcinacijom, ali su vlasti opet insistirale da neće biti novog nacionalnog lockdowna.

Vladina radna grupa za borbu protiv koronavirusa izvijestila je o 973 smrta slučaja,  što je dnevna najviša cifra od izbijanja pandemije.

U Rusiji je rekordna dnevna brojkama preminulih u ovom mjesecu, dok su brojke zaraženih blizu rekorda, kao u utorak kada je prijavljeno 28.190 novozaraženih.

Uprkos rastućem broju preminulih, Kremlj je odbacio uvođenje lockdowna na nacionalnom nivou, prebacujući odgovornost za donošenje odluka o pojačanim restrikcijama na regionalne vlasti.

Nagli rast broja zaraženih stvorio je pritisak na ruski sistem zdravstvene zaštite, dok se bolnice brzo popunjavaju.

Obraćajući se na sastanku vlade u utorak, ministar zdravstva Mihail Muraško izjavio je da je 11 posto od 235.000 pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 u ozbiljnom ili u kritičnom stanju.

Ruska radna grupa za borbu protiv koronavirusa registrovala je ukupno više od 7.8 miliona zaraženih i 218.345 preminulih - što je rekord u Evropi.

Ruske vlasti za te cifre okrivluju sporu stopu vakcinacije. Samo 47,8 miliona Rusa, ili skoro 33 posto od 146 miliona stanovnika, primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a 42,4 miliona, ili 29 posto, potpuno je vakcinisano, saopćila je vlada, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta