Sport     | 12.10.2021. 09:53 |

Konferencija - Mladi lideri u procesima zaštite u sportu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Sport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran, bez diskriminacije, s razvijenim zaštitnim procedurama, uz  jednake mogućnosti dječacima i devojčicama svih sposobnosti te uz uvažavanje posebnih potreba djece svakog uzrasta.

To je stav svih učesnika konferencije "Mladi lideri - lideri u procesima zaštite u sportu", održane povodom 11. oktobra, Svjetskog dana djevojčica, u organizaciji Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH (UNFPA), saopćili su organizatori. 

Učestvovalo je 46 mladih sportista sa i bez invalideta koji promoviraju principe inkluzije u sportu, zaštite sportista, s posebnim osvrtom na sportistkinje s invaliditetom. Učestvovali su i šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članovi porodica, njegovatelji.  

Ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić rekao je na konferenciji da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno s prisutnim inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama, šampioni i primjer kako se treba udružiti i zajedno djelovati.

Predstavnik UNFPA u BiH Hector Ramirez izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva u provođenju zajedničkog programa, u interesu jačanja statusa djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

- Posebno mi je drago da ste se odlučili na obilježavanje Svjetskog dana djevojčica i inicijativi da se ozbiljnije pristupi zaštitnim mjerama u sportu - naveo je Ramirez.

Teme ove konferencije su bile: "O inkluziji se ne priča - inkluzija se živi", "Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport", "Kako njegovati zdrave odnose - neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja", "Spolna dinamika u sportu" te "Kako unijeti promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub - razvojne sportske aktivnosti".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo