Bosna i Hercegovina     | 11.10.2021. 17:25 |

Naša stranka prezentirala prijedlog ustavnih promjena Sattleru i ambasadoru Itou

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Naša stranka nastavila je danas prezentirati amandmane na Ustav BiH koje je uputila u zvaničnu proceduru, a kojim se predviđa implementacija odluka Evropskog suda za ljudska prava kroz uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni Parlament.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednica Glavnog odbora Sabina Ćudić, šef kluba poslanika u državnom parlamentu Predrag Kojović, te poslanik u tom parlamentu i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Damir Arnaut održali su tako danas sastanke sa šefom Delegacije Evropske unije Johannom Sattlerom i ambasadorom Japana Makoto Itom.

Na sastancima je istaknuto da se radi o minimalnim zahvatima kojima se postiže maksimalan učinak u smislu implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, suštinskog učešća Ostalih, te zadržavanja svih postojećih mehanizama zaštite i nadležnosti koje trenutno uživaju konstitutivni narodi i oba entiteta.

Pored ovih prednosti, podcrtano je da bi i indirektan izbor šefa države u parlamentu doveo do približavanja izbornih kampanja stvarnim interesima građana, te da bi se umjesto pitanja ko će biti član Predsjedništva stranke više bavile prezentiranjem svojih programskih prijedloga za konkretna rješenja brojnih problema s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

Rukovodstvo Naše stranke će ovakve sastanke nastaviti ove i iduće sedmice s drugim ambasadorima, kao i sa predstavnicima drugih stranaka u državnom Parlamentu, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Brčko: Sattler pozvao vlasti da usvoje neophodne zakone

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo