Svijet     | 11.10.2021. 15:00 |

Card, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

FENA Internet

STOCKHOLM, 11. oktobra (FENA) - Ekonomisti David Card, Joshua Angrist i Guido Imbens u ponedjeljak su dobili Nobelovu nagradu za ekonomiju za pionirski rad u "prirodnim eksperimentima koji pokazuju posljedice u realnom svijetu", na poljima od američkog sektora brze hrane do imigracije s Kube tokom Castrove ere.

- Za razliku od medicine i drugih nauka, ekonomisti ne mogu provoditi rigidno kontrolirane kliničke testove. Umjesto toga, oni izvode  prirodne eksperimente u situacijama realnog života, u pristupu koji se proširio na ostale društvene nauke - navodi se u obrazloženju nagrade Švedska akademija nauka.

- Njihovo istraživanje značajno je poboljšalo našu sposobnost da odgovaramo na uobičajena pitanja, što je od velike koristi za društvo - izjavio je Peter Fredriksson, predsjedajući komisije za nagrade u ekonomskoj nauci.

Nobelovim nagradama za ekonomiju dominiraju američke institucije, i ove godine nije bilo izuzetka. Card, rođen u Kanadi, trenutno radi na Univerzitetu Berkeley u Kaliforiniji; Angris na Institutu tehnologije  Massachusetts, a Imbens, rođen u Holandiji, na Stanford univerzitetu, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Vijeće ministara BiH - U 2023. nastavljen ekonomski rast, ali sporije u odnosu na godinu ranije

Novi tajvanski čelnik želi da se Taipei pridruži Indo-pacifičkom ekonomskom okviru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo