Svijet     | 11.10.2021. 10:19 |

Kim pozvao na prevladavanje 'mračne situacije' u Sjevernoj Koreji

FENA Internet

PYONGYANG, 11. oktobra (FENA) -  Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je dužnosnike da prevladaju "mračnu situaciju" s kojom se zemlja suočava i ulože veće napore u proizvodnji hrane i poboljšanja uslova života svog naroda.

No, državni mediji nisu spomenuli nikakve posebne komentare prema Washingtonu i Seulu dok su izvještavali o Kimovu govoru na obilježavanju 76. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke stranke, prenosi AP.

Nuklearni pregovori između Washingtona i Pyongyanga obustavljeni su duže od dvije godine zbog neslaganja u razmjeni ukidanja sankcija pod vodstvom SAD-a protiv Sjeverne Koreje i koraka denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Zemlja je posljednjih sedmica pojačala svoje aktivnosti testiranja projektila, dajući uslovne mirovne ponude Seulu, oživljavajući obrazac pritiska na Južnu Koreju da dobije ono što želi od Sjedinjenih Država.

Službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) rekla je da je Kim u svom govoru u nedjelju rekao kako je njegova stranka odlučna u postizanju ekonomskih ciljeva postavljenih na stranačkom kongresu u januaru, kada je priznao da njegovi prethodni ekonomski planovi nisu bili uspješni te je izdao nove razvojne planove za sljedećih pet godina.

Kim je potvrdio odlučnost stranke da efikasno izvrši petogodišnji plan za jačanje "nacionalne ekonomije i rješavanje problema hrane, odjeće i stanovanja ljudi".

KCNA je priopćila kako je Kim analizirao "neviđene poteškoće" sa kojima se Sjever suočava i pozvao na stranačko jedinstvo u razvoju državne ekonomije s obzirom na "mračnu situaciju".

Analitičari kažu da se Kim suočava s možda najtežim trenutkom svog skoro desetljeća na vlasti.

Nije uspio postići prijeko potrebne olakšice u sankcijama na svom samitu s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. i 2019. godine. Potom je pandemija koronavirusa uzrokovala da Sjeverna Koreja zatvori svoje granice i što je  produbilo ekonomsku krizu nakon desetljeća lošeg upravljanja i sankcija zbog Kimovog programa nuklearnog naoružanja.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice saopćila da su neke od isporuka medicinskih potrepština protiv COVID-19 stigle u sjevernokorejsku luku, što ukazuje na to da Sjeverna Koreja radi primanja vanjske pomoći ublažava jedno od najstrožih zatvaranja granica u svijetu tokom pandemije.

Kim je dosad odbijao ponude Bidenove administracije za ponovni početak dijaloga bez preduslova, rekavši da Washington prvo mora napustiti svoju "neprijateljsku politiku", što je izraz koji Sjever uglavnom koristi za označavanje sankcija i američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države će u petak objaviti 'veliki paket' sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini

Vučić: Srbija ne namjerava uvoditi sankcije Rusiji

Baerbock predlaže nove sankcije Moskvi zbog smrti Navaljnog

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana