Regija     | 10.10.2021. 15:05 |

Digitalni samit zapadnog Balkana u Podgorici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) ponovo podržava najveći digitalni događaj u regionu, Digitalni samit zapadnog Balkana, 4. po redu godišnji događaj o saradnji u oblasti digitalne transformacije u regionu.

Domaćin digitalnog samita ove godine je Vlada Crne Gore, a samit se održava u hibridnom obliku od 11. do 13. oktobra i završava se ministarskim panelom u Podgorici. 

Nakon potpune provedbe regionalnog sporazuma o smanjivanju cijena rominga, potpisanog na drugom Digitalnom samitu zapadnog Balkana 2019. godine u Beogradu, koji je od 1. jula 2021. donio besplatan roming na zapadnom Balkanu, ovogodišnji samit će imati četiri glavne tematske oblasti, i to digitalna infrastruktura i povezanost, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija - saopćeno je iz RCC-a. 

Digitalni samit zapadnog Balkana 2021 će u ponedjeljak otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu zajedno sa ministricom javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamarom Srzentić, generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Henri P. Klugeom, državnim sekretarkom Saveznog ministarstva za ekonomske poslove i energetiku Njemačke Claudijom Dörr-Voss i zamjenikom generalnog sekretara za digitalni razvoj pri Ministarstvu ekonomskih poslova i komunikacija Estonije Siimom Sikkutom.

Drugog dana Digitalnog samita, 12. oktobra, šest pobjednika regionalnog online takmičenja Balkathon 2021 za najbolje digitalno rješenje, koje godišnje organizuje Vijeće za regionalnu saradnju, iz šest ekonomija Zapadnog Balkana predstavit će svoje pobjedničke aplikacije, i to ‘HEST’ iz Albanije, ‘E-klinika’ iz Bosne i Hercegovine, ‘Kosovo Digital Association’ s Kosova, ‘Pokupi’ iz Crne Gore, ‘ISLAA’ iz Sjeverne Makedonije i ‘Bifrost’ iz Srbije.  

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu će 13. oktobra sati učestvovati na panelu na visokom nivou sa komesarom za proširenje EU Olivérom Várhelyijem i regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Henri P. Klugeom. Panel će voditi ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamara Srzentić. Nakon zatvaranja samita ministrica Srzentić i generalna sekretarka Bregu će održati konferenciju za novinare.

Digitalni samit zapadnog Balkana se održava u okviru Berlinskog procesa i programa za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan. Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, drugi je održan 2019. u Beogradu, a treći prošle godine u Tirani – saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo