Svijet     | 09.10.2021. 10:39 |

Xi obećao miroljubivu "reunifikaciju" Kine i Tajvana

FENA Internet

PEKING, 9. oktobra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u subotu realizirati miroljubivo "ujedinjenje" s Tajvanom, iako nije direktno spomenuo upotrebu sile, nakon višesedmičnih napetosti s otokom na koji pretenduje Kina i koje su izazvale međunarodne brige.

Tajvan je brzo odgovorio, pozivajući Peking da odustane od svoje prinude, naglašavajući da samo tajvanski narod može odlučiti o svojoj budućnosti.

Demokratski Tajvan našao se pod pojačanim vojnim i političkim pritiskom Pekinga da prizna njegov suverenitet, ali je Tajpeh obećao da će braniti svoju slobodu.

Govoreći u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, Xi je izjavio da kineski narod ima "slavnu tradiciju" u suprotstavljanju separatizmu.

- Tajvanska nezavisnost i separatizam najveća su prepreka ostvarivanju reunifikacije s maticom, i najozbiljnija su skrivena opasnost nacionalnoj revitalizaciji - izjavio je on u govoru na godišnjicu revolucije u kojoj je svrgnuta posljednja carska dinastija u Kini u 1911.

Mirna "reunifikacija" najbolje ispunjava ukupni interes tajvanskog naroda, ali će Kina štititi svoj suverenitet i jedinstvo, dodao je Xi, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Broj poginulih u potresu na Tajvanu porastao na 12

Broj povrijeđenih u zemljotresu na Tajvanu premašio 1.000

Tajvan pogodio najteži potres u 25 godina, jedna osoba poginula

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta