Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 19:22 |

Zakon isključuje entitetske inspekcije iz sistema kontrole kvaliteta lijekova

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Obzirom na kontradiktorne izjave koje je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Aleksandar Zolak, iznio u intervjuu za jedan banjalučki portal, Inspektorat RS, u saopćenju navodi  da je "zbog objektivnog informisanja javnosti dužan  ukazati  na odredbe zakona koji je u nadležnosti Agencije".

"Gospodin Zolak decidno navodi da je Agencija jedina ovlaštena da nadzire primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, a koji propisuje i kontrolu kvaliteta lijekova. Nejasno je na osnovu čega dalje tvrdi da je kontrolu trebala vršiti republička zdravstvena inspekcija. Navedeni zakon, u potpunosti isključuje entitetske inspekcije iz sistema kontrole kvaliteta lijekova, dajući ovlaštenje isključivo inspekciji Agencije. Pomenuti zakon niti jednim svojim članom ne propisuje nadležnosti entitetskih inspekcija, niti mjere koje bi oni mogli preduzimati po pitanju kontrole kvaliteta lijekova i medicinskih sredstava", saopćeno je iz Inspektorata RS.  

Navodi se da je direktor Agencije  propustio upoznati javnost sa činjenicom da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, dao ovlaštenje farmaceutskim inspektorima Agencije, za preduzimanje mjera predviđenih Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, a kojim se definiše procedura povlačenja proizvoda u slučaju utvrđenog postojanja rizika.

" U skladu sa odredbama Zakona o nadzoru nad tržištem BiH, inspektori Agencije su nadležni za preduzimanje mjera i ovlašteni su da nalože vraćanje proizvoda od potrošača, ukoliko utvrde da postoji određeni rizik od njegove upotrebe. Obzirom da je Agencija kiseonik koji se koristi u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj okvalifikovala kao proizvod sa određenim stepenom rizika, to je bila dužna na osnovu ovlaštenja datih pomenutim zakonima preduzeti mjere na njegovom povlačenju sa tržišta i iz upotrebe. Dok institucije Republike Srpske svakodnevno pozivaju Agenciju da se uključi u rješavanje pitanja obezbjeđivanja kiseonika, direktor Agencije na žalost i dalje više vremena izdvaja za medijske spinove, selektivnu primjenu zakona, manipulaciju ljudskim strahovima i izbjegavanje vlastite odgovornosti, a sve sa ciljem političke promocije", saopćeno je iz Inspektorata RS.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Inspektorat RS - Kiseonik i oprema za kiseonik ispravni

U RS zabranjen uvoz 400 komada mutilica za miksere iz Kine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu