Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 18:36 |

Počela Akademija savremenog komuniciranja Media centra Islamske zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - "Mediji i savremeno komuniciranje" naziv je prve edukacije koju će od 8. oktobra do 18. decembra reallizirati Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u okviru Akademije savremenog komuniciranja.

Edukacija se izvodi prema programu koji je izrađen pod okriljem Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice i primarno je namijenjena za polaznike koji su uposlenici Islamske zajednice ili blisko sarađuju sa njenim institucijama u medijskim poslovima, a nemaju formalno medijsko obrazovanje.

U realizaciji predavanja i praktičnog rada će biti uključeni eminentni univerzitetski profesori sa fakulteta iz Sarajeva i Tuzle, te istaknuti novinari i medijski radnici. Praktični rad će se primarno organizirati u Media centru, te u redakcijama drugih medija koji osiguraju adekvatne uvjete.

- Akademija savremenog komuniciranja je novi program koji pokrećemo u okviru Media centra, a koji se realizira na inicijativu reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i Rijaseta Islamske zajednice, te uz punu podršku Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ -  izjavio je direktor Media centra Amir Sakić. 

Pojasnio je da je cilj ovog programa da unutar struktura Islamske zajednice budu razvijeni određeni edukacijski programi koji će, prvenstveno uposlenicima i saradnicima Islamske zajednice koji su više okrenuti javnosti i javno komuniciraju, omogućiti da ovladaju određenim znanjem i vještinama da na adekvatan način prezentiraju islamske vrijednosti i stavove Islamske zajednice. 

Direktor Sakić je najavio da će u okviru Akademije biti razvijeno više modula, ali da je ovaj prvi, koji je počeo danas, vrlo važan, jer je riječ o osnovnim vještinama i znanju koje su korisne svakom pojedincu.

- Veliki je ovo iskorak za Media centar, ali i cijelu Islamsku zajednicu - kazao je direktor Sakić. 

Nastava u okviru Akademije savremenog komuniciranja održava se u novim prostorijama Media centra u vakufskom kompleksu Gazaz na Mojmilu u Sarajevu. 

„Mi smo krenuli u projekat rekonstrukcije i adaptacije jednog objekta u kompleksu Gazaz na Mojmilu za potrebe Media centra. Prvenstvena potreba je bila da osiguramo adekvatne uslove za funkcionisanje i za rad naše BIR Televizije. Božije je određenje je da ova zgrada krene prvo sa edukacijom, a onda s emitovanjem televizijskog programa i kazao da je to jako dobar znak, jer je učenje nešto što je osnovni postulat naše vjere, tako da je ovo jedan dobar išaret da će cijeli projekat biti uspješan -  poručio je direktor Sakić, saopćila je Muslimanska informativna novinska agencija - MINA

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Specijalni ramazanski program Media centra Islamske zajednice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'