Svijet     | 08.10.2021. 14:55 |

Xi Jinping razgovarao o bilateralnim odnosima s novim japanskim premijerom

FENA Internet

PEKING, 8. oktobra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je novom japanskom premijeru, Fumio Kishidi, u telefonskom razgovoru u petak, da bi se dvije zemlje trebale baviti osjetljivim pitanjima kao što je tajvansko, "na primjeren način", javile su novine Narodni dnevnik, zvanično glasilo Komunističke partije.

Japanska nova vlada nagovijestila je u utorak da će preuzeti aktivniji stav prema kineskoj poziciji ka samoupravnom Tajvanu, sugerirajući da bi se Tokio trebao pripremiti za "razne scenarije" te istovremeno insistirajući na bliskim sigurnosnim vezama s Sjedinjenim Državama.

Napetosti su u porastu zbog Tajvana, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije koji će preuzeti i silom ako bude potrebno. Tajvan tvrdi da je nezavisna zemlja i da će braniti svoje slobode i demokratiju.

- Trenutno su kinesko-japanski odnosi suočeni i s prilikama i s izazovima - navode dnevne novine Xijeve riječi  Kishidi.

Xi je također poručio  Kishidi da bi Kina i Japan trebali aktivno jačati svoj dijalog i koordinaciju ekonomske politike i promoiviranje regionalne saradnje, piše Narodni dnevnik, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta