Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 15:33 |

UDIT FBiH: Po broju transplantacija u BiH statistika je porazna

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH (UDIT FBiH) upozorava da je po broju transplantacija u Bosni i Hercegovini statistika porazna, a liste čekanje bile bi sigurno i duže kad bi pacijenti imali nadu da će jednog dana biti transplantirani u svojoj državi.

- Nažalost Bosna i Hercegovina nije se dobro snašla nakon proglašenja pandemije, početkom 2020. godine. Više od godinu i pol dana smo čekali na prvu transplantaciju, koja se dogodila 21. jula 2021. u UKC Tuzla. Nakon toga smo imali još jednu u 9. mjesecu te nedavno tri transplantacije od preminule osobe. Dakle u posljednjih 20 mjeseci samo pet transplantacija, što je nedopustivo malo. Broj pacijenata na dijalizi u BiH je oko 3.000, a trećina (dakle oko 1.000) bi ih mogla biti transplantirana – navodi se.

Kako naglašavaju u povodu Europskog dana darivanja organa i transplantacije ‘zastojem transplantacijskog procesa u BiH direktno smo utjecali na razvoj transplantacijskog turizma u inozemstvu posebno u Republici Turskoj, gdje naši pacijenti traže spas’.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, na listama čekanja u FBiH trenutno je oko 270 pacijenta za bubreg te 20-ak za srce i jetru.

- Lista bi sigurno bila duža kad bi pacijenti imali nadu da će jednog dana biti transplantirani u svojoj državi. Ovako, prisiljeni su prikupljati novac i tražiti spas izvan granica BiH, što se hitno mora promijeniti – navodi se.

UDIT FBiH obilježit će, samostalno i u suradnji s Donorskom mrežom u BiH, raznim aktivnostima 9. oktobar - Evropski dan darivanja organa i transplantacije.

Slogan Evropskog dana darivanja i transplantaciju organa za 2021. je “Samo reci DA” - "Neka ljudi znaju da ste donor“, a cilj je podići svijest o darivanju organa, tkiva i stanica te važnost da osobe iskažu stavove i želje svojim porodicama i prijateljima.

- Ovom prigodom Evropska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) Vijeća Europe vodi internetsku kampanju (#JustSayYesEODD). Jedan donor može spasiti do osam života, darivanjem organa, i spasiti ili poboljšati kvalitetu više od 100 života donacijom tkiva. U 2020. godini u Evropi je izvršeno 35.529 transplantacija organa, a 43.183 nova pacijenta dodano je na listu čekanja. To jasno pokazuje da postoji nedostatak raspoloživih organa, zapravo je uvijek veća potražnja od ponude organa za transplantaciju - ističe se.

UDIT FBiH i putem saopćenja za javnost želi potaknuti odgovorne u BiH da 'napokon počnu da rade svoj posao, da bi bilo što više transplantacija tj. što više spašenih života'.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

UDIT FBiH - Uskoro nove transplantacije u UKC Tuzla

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'