Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 14:50 |

Njemačka snažno podržava uvođenje dualnog obrazovanja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Sarajevu Sven Petke i zastupnik u Parlamentu pokrajine Bradenburg u Njemačkoj Frank Bommert danas su posjetili Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Na sastatnku sa pomoćnicom  ministrice Lamijom Husić i višom stručnom saradnicom Elmom  Kico razgovarano je o obrazovnom sistemu u Kantonu Sarajevo i pokrajini Bradenburg, te sličnostima i razlikama ova dva sistema. U fokusu razgovora bilo je dualno obrazovanje, a zastupnik Bommert je tom prilikom predstavio iskustva Njemačke u provođenju ovog vida obrazovanja.

Istaknuto je da Njemačka snažno podržava uvođenje dualnog obrazovanja u BiH. Zajednički je stav da će njegovo uspostavljanje u Kantonu Sarajevo, ali i Bosni i Hercegovini, dugoročno doprinijeti većoj mogućnosti zapošljavanja mladih i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.

 Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo posebnu pažnju posvećuje razvoju dualnog stručnog obrazovanja ali i međunarodnoj saradnji i jačem povezivanju sa evropskim partnerima u cilju unapređenja obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu