Bosna i Hercegovina     | 08.10.2021. 14:06 |

Fondacija 'Za djecu Goražda' finansira projekte u OŠ Fahrudin Fahro Baščelija

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. oktobra (FENA) - U Osnovnoj školi “Fahrudin Fahro Baščelija” realizuju se značajni projekti uz pomoć Fondacije “Za djecu Goražda”, koju su osnovali nekadašnji britanski vojnici koji su rat proveli u ovom gradu.

Predstavnici “Goražde Children Fondation” danas su ponovo boravili u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi gdje su sa rukovodstvom škole i učenicima razgovarali o trenutnim, ali i budućim projektima.

Po riječima direktorice škole Jasmine Djana, dugogodišnji prijatelji i donatori, ovoj školi su pomogli na razne načine prikupljajući sredstva na dobrotvornim večerima, ali i kroz biciklistički tour koji su organizirali od Sarajeva do Goražda, kada su prodavali kilometre.

- U ovom drugom navratu su prikupili za našu školu oko 37.000 KM, s tim da su željeli da mi odredimo prioritete u što će taj novac biti uložen. Odlučili smo da to bude obnova dva kabineta, urađeni su podovi u dvije učionice, a sada smo naručili didatkički materijal i opremu za kabinet hemije, kao i klupe za dvije učionice. Danas su predstavnici Fondacije tu da obiđu radove i naprave organizacijski korak za naredni tour koji će voziti u maju naredne godine u znak sjećanja na njihove poginule vojnike, ponovo iz Sarajeva do Goražda, u kojem će učestvovati 25 vojnika koji su proveli rat u Goraždu, i opet namjeravaju taj novac da ulože u ovu školu - pojasnila je Djana.

Maurice Evlyn-Bufton na čiju inicijativu je osnovana fondacija kaže kako je sretan kada vidi plodove njihovog rada. Podsjeća da je u Goražde prvi put došao 1994. godine, te da se u ovaj grad vratio s grupom od 15 vojnika 2012. godine, a već godinu dana kasnije s radom je počela i “Goražde Children Fondation te su krenuli sa projektima u ovoj školi.

- Tada sam shvatio koliko je Goražde bitno u mom životu. Mi smo u ratu izgubili četiri naša čovjeka, ali znamo da je Goražde izgubilo puno više i željeli smo život goraždanske djece učiniti boljim. Došli smo ovdje da vidimo kako napreduju radovi obnavljanja kabineta hemije I učionica, a takođe i da pitamo djecu šta je to što bi bilo njihov priorotet - kazao je Evlyn-Bufton.

Prethodno je Fondacija “Za djecu Goražda”, između ostalog, finansirala izgradnju teniskog igrališta u dvorištu ove škole u kojoj su, sudeći po planovima osnivača, izvjesni i novi projekti.

“Goražde Children Fondation” osnovana je u spomen na četiri Mauriceova saborca, Ben Hintona, Philipa Armstronga, Martina Dowdella i Chrisa Turnera, koji su poginuli u dva odvojena incidenta dok su bili na dužnosti Ujedinjenih naroda (UN) u operaciji Grapple 1994.-1995. u tadašnjoj Zaštićenoj enklavi Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta