Svijet     | 08.10.2021. 13:01 |

Borrell: Bugarska treba biti fleksibilnija u proširenju EU na zapadni Balkan

FENA Saopćenje

MADRID, 8. oktobra (FENA) - Visoki predstavnik vanjske politike Europske unije Josep Borrell izjavio je u petak da bi Bugarska trebala biti fleksibilnija u proširenju EU na zapadni Balkan.

Bugarska je protiv toga da se Sjeverna Makedonija, koja je već članica NATO -a, pridruži EU zbog jezičnog spora.

- Mislim da bi Bugarska trebala pokazati veću fleksibilnost u pogledu ovog problema koji blokira početak pregovora - rekao je Borrell na događaju u Madridu, javlja Reuters, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Bugarska je protiv početka pristupnih razgovora između EU i Sjeverne Makedonije, a prošle godine blokirala je zvaničan početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog spora o jeziku i historiji.

Sofija je, također, optužila Skoplje za govor mržnje i neuspjeh u primjeni bilateralnog sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine.

Ranije ove sedmice, 27 čelnika Europske unije obećalo je buduće članstvo svojih šest balkanskih susjeda, ponavljajući obećanje koje je prvi put dato prije 18 godina, ali su odbacili pozive da cilj bude ispunjen do 2030., iz straha od kritika zbog mogućih migracija.

Na samitu je usvojena Deklaracija kojom se potvrđuje da su eurointegracije "zajednički strateški interes i izbor", a EU je naglasila da će "dodatno intenzivirati angažman" kako bi region doživio transformaciju – političku, ekonomsku i društvenu.

Deklaracijom se ponovo potvrđuje nedvosmislena podrška europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera sa zapadnog Balkana europskoj perspektivi “koja je u našem međusobnom strateškom interesu i ostaje naš zajednički strateški izbor”.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta