Stranačke aktivnosti     | 08.10.2021. 12:08 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

 

Vlada TK podmiruje stranačke dugove umjesto pružanja podrške natelitetu, zdravstvu i policiji

Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona sredstva iz Budžeta, od početka svog djelovanja, raspoređuje prema stranačkim, a ne stvarnim priotetima građana Tuzlanskog kantona.

Tako je na jučer  održanoj sjednici Vlada utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021.godinu, istim je predvidjela povećanje Budžeta za 8.977.806,00 KM.

Sramotna je činjenica da je najmanje sredstava od ovog povećanja predviđeno za zaštitu porodice sa djecom. Naime, ovaj iznos je povećan za svega 100.000,00 KM čime će se povećati dječiji dodatak sa 25,00 na 30,00 KM. Ovakvim prijedlogom Tuzlanski kanton ostaje na samom začelju kada su u pitanju pojedinačna izdvajanja za korisnike za zaštitu porodice sa djecom.

Pitamo se zašto nema izdvajanja za kupovinu prijeko potrebne medicinske opreme za UKC Tuzla, ako znamo da gotovo na svim odjeljenjima ljekari rade sa zastarjelom i neodgovarajućom opremom.

Također, javno pitamo Vladu da li će konačno jedan dio sredstava usmjeriti u poboljšanje uslova rada policijskih službenika, koji svakodnevne poslove obavljaju bez osnovnih uslova za rad, u neuslovnim prostorijama, izlizanim uniformama i dotrajalim vozilima.

Znamo da sredstava ima dovoljno jer su “eksperti” od prethodne Vlade naslijedili stabilno stanje u Budžetu, akumulirani suficit od oko 22 miliona, te prihod u prvom kvartalu. Tu je i najnoviji transfer od Federacije BiH od 39 miliona, te sredstva za oporovak u 19 miliona od MMF koja su iskorištena kao prikupljanje prihoda i vraćanje na predpandemijsko stanje, a treba napomenuti i da jw u prvih osam mjeseci u budžet TK usmjeren 21 milion KM više nego u istom period prošle godine.

Očigledno je da sredstava, kojima se može povećati kvalitet života građana Tuzlanskog kantona, ima dovoljno. Do dokazuje i prijedlog za povećanje od 600.000,00 KM za podršku lokalnim zajednicama u investicijama na lokalnoj putnoj mreži, što je povećanje od 40 posto u odnosu na Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu iz mjeseca juna.

Reklo bi se „za svaku pohvalu“, ali informacije govore da je to u stvari podmirivanje stranačkih zahtjeva sa terena iz redova “koalicije eksperata” kojom u stvarnosti upravljaju Mirsad Kukić i Jasmin Imamović, a koji su Vladi TK važniji od podrške natelitetu, zdravstvu i policiji.

 

Press KO SDA TK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo