Svijet     | 08.10.2021. 10:17 |

Kraj istrage o ratnim zločinima u Jemenu

FENA Internet

NEW YORK (UN), 8. oktobra (FENA) - Vijeća za ljudska prava (HRC) Ujedinjenih nacija izglasalo je okončanje mandata ekspertima koji su istraživali navode o ratnim zločinima u Jemenu, što predstavlja udarac zapadnim zemljama koje su tražile da se istraga nastavi.

Vijeće od 47 članica izglasalo je odluku o neproduženju mandata Grupi eminentnih međunarodnih i regionalnih eksperata za Jemen (GEE), koja je u augustu 2018. izvijestila o dokazima o  mogućim ratnim zločinima koje su počinile sve strane, uključujući vojnu koaliciju koju vodi Saudijska Arabija, javlja Al Jazeera. 

Rijad je u prošlosti optuživan da pokušava ugasiti istragu, dok je Human Rights Watch u septembru 2018. konstatovao da je Rijad pokušavao “izbjeći nadzor” nad svojim ponašanjem u Jemenu.

HRC je 2017. pristao da pošalje grupu „eminentnih eksperata“ u Jemen kako bi izvršili istragu, dvije godine nakon što je koalicija pokrenula razornu vojnu ofanzivu kako bi podržala međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojeg su snage pobunjenika Husa svrgnule sa vlasti.

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija optuživana je za bombardovanje škola, bolnica i ostalih civilnih meta, dok su i Husi, koji kontrolišu veći dio sjevernog Jemena, također optuženi za velika kršenja.

- Mnogo ljudi će biti razočarano jer je ovo neuspjeh dijela UN-a. No, s političkog aspekta, u cilju pronalaženja pravog rješenja krize u Jemenu, uperiti prst u nekoga možda i nije pravi način za dolazak do mirnog kraja konflikta - rekla je Al Jazeeri Catherine Shakdam, bivša konsultantica Vijeća sigurnosti za Jemen.

Produženje mandata ekspertima zatražilo je nekoliko evropskih zemalja i Kanada. No, njihov nacrt rezolucije odbijen je sa 21 glasom protiv i 18 za. Sedam zemalja bilo je suzdržano, a Ukrajina nije glasala.

Među onima koji su bili za produženje mandata bili su Argentina, Brazil, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Meksiko, Italija i Južna Koreja, a protiv su, između ostalih, bili Bangladeš, Kina, Kuba, Indija, Indonezija, Libija, Pakistan, Filipini i Rusija.

Aktivisti za ljudska prava prošle sedmice su rekli da Saudijska Arabija žestoko lobira protiv rezolucije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Zračni udari američkih i britanskih aviona na položaje Huta u Jemenu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana