Stranačke aktivnosti     | 08.10.2021. 08:10 |

Saopćenje za javnost NiP-a

FENA Saopćenje

Narod i Pravda SBK poziva osuđenog načelnika Bugojna da podnese ostavku

 

Nakon što je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen zbog zloupotrebe položaja i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, iz Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde Srednjobosanskog kantona pozivaju Ajkunića da podnese ostavku.

Načelnik Hasan Ajkunić (SDA) osuđen je zato što je kao službena osoba, obnašajući funkciju načelnika Bugojna, prekoračio svoje ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos.

„Smatramo da je uvjetna kazna za Ajkunića, visokog funkcionera SDA i istovremeno načelnika općine Bugojno, neadekvatna i predstavlja očigledan primjer utjecaja politike na rad pravosudnih institucija. Podsjećamo javnost da je Ajkunić na uvjetnu kaznu osuđen iako je počinio brojne zloupotrebe i malverzacije prilikom zapošljavanja podobnih stranačkih kadrova. Kazne za korupciju, nepotizam, stranačko zapošljavanje i zloupotrebu javnih resursa moraju biti strožije. Nažalost, svjedočimo tome da obični građani bivaju osuđeni na zatvorske kazne za mnogo manje stvari, zbog krađe drva da bi prehranili porodicu, dok visoki zvaničnici SDA dobivaju uvjetne kazne iako je šteta koju su nanijeli društvu enormna“, navodi se u saopćenju Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde SBK.

Iz Naroda i Pravde poručuju da koruptivna krivična djela treba oštrije kažnjavati, posebno kada su upitanju stranački funkcioneri.

„Pozivamo načelnika Hasana Ajkunića da odstupi sa svoje funkcije jer je na ovaj način postao nedostojan za njeno obavljanje. Ukoliko sam načelnik Ajkunić, iz moralnih razloga, ne ponudi  ostavku, pozivamo SDA da pokaže minimum poštovanja spram građana i sama pokrene opoziv načelnika Ajkunića. Oni koji su osuđeni za korupciju, rak-ranu našeg društva, ne mogu upravljati javnim resursima niti trebaju biti na javnim funkcijama“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo