Svijet     | 07.10.2021. 16:18 |

Amirabdollahian: Razgovori između Irana i Saudijske Arabije znatno napredovali

FENA Internet

TEHERAN, 7. oktobra (FENA) - Razgovori između Irana i Saudijske Arabije znatno su napredovali, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na konferenciji za novinare u četvrtak u Bejrutu, pozivajući se na napore za poboljšanje odnosa.

Iran i Saudijska Arabija, vodeće šiitske i sunitske muslimanske sile na Bliskom istoku, godinama su suparnici, podržavajući saveznike koji vode posredničke ratove u Jemenu, Siriji i na drugim mjestima. Prekinuli su diplomatske veze 2016.

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan potvrdio je u nedjelju da je njegova vlada prošlog mjeseca održala prvu rundu direktnih razgovora s novom iranskom vladom, što je dio procesa započetog ranije ove godine za smanjenje tenzija.

Tri runde saudijsko-iranskih razgovora održane su u Iraku u mjesecima prije nego što je novi iranski predsjednik, Ebrahim Raisi, stupio na dužnost u augustu.

Princ Faisal rekao je da se posljednja runda održana 21. septembra, ali nije rekao gdje, prenosi Reuters. Datum se poklopio s govorom Raisija na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta