Svijet     | 07.10.2021. 15:34 |

Istraga o korupciji izazvala krizu koalicione vlade u Austriji

FENA Internet

BEČ, 7. oktobra (FENA) - Istraga o korupciji usmjerena na ured austrijskog konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza izazvala je krizu u njegovoj vladajućoj koaliciji sa Zelenim.

- Ne možemo se vratiti uobičajenim aktivnostima, sposobnost kancelara da djeluje je dovedena u pitanje - rekao je zastupnik Zelenih i vicekancelar Werner Kogler u saopćenju u četvrtak.

Istražitelji za borbu protiv korupcije su u srijedu pretražili urede Kurza i njegove vladajuće konzervativne Austrijske narodne partije (OeVP), kao i Ministarstvo finansija i jedne medijske kuće, javlja dpa.

Prema Tužilaštvu za privredu i borbu protiv korupciju (WKSTA), postoje indicije da su se od aprila 2016. nadalje sredstva ministarstva finansija koristila za objavljivanje "isključivo stranački politički motivisanih, ponekad manipulisanih anketa jedne kompanije za istraživanje javnog mnijenja" u interesu Kurza, koji je tada bio ministar vanjskih poslova.

- To je poražavajuće - rekao je Kogler. Lider Zelenih najavio je razgovore sa svim strankama u parlamentu i sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Bellenom.

- Moramo raditi zajedno na stabilnosti i zato bih želio razgovarati o daljem toku djelovanja sa strankama - rekao je.

Opozicione stranke u parlamentu - socijaldemokrate, liberalna stranka Neos i krajnje desna FPOe - u srijedu su tražile ostavku Kurza.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!