Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 11:38 |

Vlada ZDK produžila mjere i zatražila veći angažman inspekcije i policije

FENA Saopćenje

 

ZENICA, 7. oktobra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i naredbom produžila primjenu dosadašnjih epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas.

Mjere se odnose na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji Kriznog štaba koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a Vlada usvojila zajedno s naredbama, nakon određenog rasta broja oboljelih u zadnje tri sedmice, u ovom kantonu došlo je do stabilizacije broja oboljelih.

Od 27. septembra do 3. oktobra potvrđena su 282 nova pozitivna slučaja što čini dnevni prosjek od 40,3 novih slučajeva. Sedmicu ranije broj pozitivnih je bio 238, a sedmicu prije 283. U ovom periodu umrlo je 10 osoba, a sedmicu ranije 16. 

Konstatirano je da način kontrolisanja i obim kontrole mjera nije na zadovoljavajućem nivou.

-Zatražen je veći angažman inspekcijskih organa i Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da je primijećeno da se epidemiološke mjere ne poštuju u dovoljnoj mjeri - rekao je premijer po ovlaštenju Spahija Kozlić.

Naveo je da je naglašena potreba promocije vakcinacije, jer obuhvat imunizacije stanovništva treba biti znatno veći kako bismo stekli kolektivni imunitet.

Do 3. oktobra u ZDK-u je zaprimljeno i distribuisano 184.148 doza vakcine, od čega je utrošeno 117.938. Prvu dozu dobilo je 71.014 građana, a s obje doze vakcinisano je 46.921.

Vakcinisano je oko 25 posto odraslog stanovništva, a ako se tome dodaju i građani koji su vakcinisani u inostranstvu, kojih je prema procjenama oko 10 posto, ukupno je vakcinisano 35 posto odraslog stanovništva ZDK-a, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo