Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 12:10 |

Delegacije Općine Ilidža i Vlade KS o realizaciji zajedničkih projekata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Na sastanku načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura i predstavnika Općinskog vijeća Ilidža s resornim  ministrima u Vladi Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, Harisom Vranićem i Davorom Čičićem, razgovarano je realizaciji zajedničkih projekata i budućoj saradnji.  

Načelnik Muzur je iskazao zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektima koji su realizirani u proteklom periodu.

- Moram istaći izuzetnu saradnju s ministrom Štetom i Ministarstvom za saobraćaj u projektima koje smo realizirali kao i u projektima koji su započeti, a bit će realizirani u narednom periodu. U interesu nam je da kontinuirano vodimo dijalog s resornim ministarstvima kao i da delegiramo projekte ili probleme s kojima se susreću građani kako bi zajedno pronašli moguća rješenje -  istakao je načelnik Muzur.

Ministri resornih ministarstava složili su se da je izuzetno bitna komunikacija, saradnja i koordinacija te da su na raspolaganju za svaki vid zajedničkog djelovanja kako bi se poboljšali uslovi života građana Ilidže ali i Kantona Sarajevo.

Ministar Šteta je istakao da je pristupljeno planiranju narednih projekata koje će realizirati Ministarstvo i Općina, ali i nagovijestio raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu za Hrasnicu do kraja tekuće godine.

- U proteklom periodu uspjeli smo da riješimo sve administrativne procedure i kao što smo i planirali, raspisivanje postupka javne nabavke za tramvajsku prugu do Hrasnice će najvjerovatnije biti do kraja tekuće godine - kazao je ministar Šteta.

Također, ministar je istakao da su riješeni i administrativni problemi u vezi s rekonstrukcijom ratnog puta prema Igmanu te će biti pokrenute aktivnosti na realizaciji ovog projekta ali i radovi na velikoj raskrsnici na 13. transverzali kao i na pripremi aktivnosti za izgradnju uključne trake na zapadnom prilazu prema Osjeku.

Ministar Vranić kazao je da se iz oblasti zdravstva kontinuirano radi na unapređenju usluga građanima kako u domovima zdravlja tako i ambulantama. Istakao je da je najveći problem nedostatak adekvatnog kadra shodno potrebama ovih ustanova.

Načelnik Muzur je iskazao spremnost da Općina Ilidža u saradnji s Ministarstvom zdravstva pokrene aktivnosti u rješavanju aktuelnih problema građana te su dogovorene kratkoročne i dugoročne mjere.

Prvenstveno će se pronaći mehanizmi za prevazilaženje trenutne situacije nedostatka kadra te je najavljeno da će se u narednom periodu riješiti nedostatak kadra u pojedinim ambulantama na području općine Ilidža.

Takođe, ministar Vranić podržao je prijedlog načelnika Muzura da se na lokalitetu Stupskog brda otvori nova ambulanta shodno potrebama građana ovog naselja.

Dogovoreno je i da će u saradnji sa Ministarstvom, Općina u narednoj godini sufinansirati specijalizaciju iz oblasti porodične medicine kako bi se unaprijedio i prevazišao i nedostatak ovog kadra na području Ilidže i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Ilidža. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općina Ilidža - Posao dobilo 29 nezaposlenih zahvaljujući kvalitetnom programu Općine

Na Ilidži uspješno završena prva dionica regulacije korita rijeke Željeznice 

Muzur: Ilidža općina sa najvećim stipendijama za studente i učenike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo