Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 08:56 |

Nova akreditacija za Centar za forenzička ispitivanja FUP- a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije uspješno je završio proces akreditiranja za metode vještačenja u oblastima balistika i daktiloskopija.

To predstavlja pokazatelje kvaliteta rada i stručnosti vještaka u tim oblastima, po kojima su rame uz rame s ostalim ekspertima iz Evrope i svijeta.

Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja FUP-a je jedini forenzički centar u Bosni i Hercegovini, a svoju jedinstvenost ima i u tome što je istovremeno član ENFSI-ja - Evropske mreže forenzičkih laboratorija za što posjeduju certifikat o akreditiranju odabranih metoda vještačenja.

Na taj način je Centar u akreditiranim oblastima ispunio sve propisane standarde rada koji važe u svim laboratorijama Evrope i svijeta, akreditiranim po standardu BAS EN ISO/IEC 17025:2018.

Akreditiranje tijela za ocjenjivanje sukladnosti u Bosni i Hercegovini provodi Institut za akreditiranje BiH (BATA), koji je izvršio kontrolu i inspekcijski pregled Centra za forenzička ispitvanja, vještačenja i istraživanja, odnosno Odsjeka za balistička i mehanoskopska istraživanja i vještačenja i Odsjeka za daktiloskopsku identifikaciju i vještačenja.

Tim uspjehom Centar za forenzička ispitivanje, vještačenja i istraživanja FUP-a postao je prvi u Bosni i Hercegovini koji posjeduje prestižnu međunarodnu akreditaciju iz oblasti daktiloskopije i balistike, a ujedno je i članica međunarodne asocijacije ENFSI, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'