Bosna i Hercegovina     | 07.10.2021. 08:33 |

Lagumdžija na skupu UN-a i NGIC-a u Ženevi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Trodnevna konferencija posvećena miru i pravdi kroz implementaciju Održivih razvojnih ciljeva (SDG) u organizaciji Ureda Ujedinjenih nacija Ženeva (UNOG) i Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) posvećena miru i pravdi kroz implementaciju održivog razvoja je okupila UN visoke zvaničnike i prominentne lidere iz 30 zemalja s četiri kontinenta.

Zlatko Lagumdžija je imao izlaganja posvećena klimatskim promjenama, borbi protiv nejednakosti u sklopu održivih razvojnih ciljeva i uključivanja zemalja zapadnog Balkana u Europsku mrežu održivog razvoja u sklopu konkretnih aktivnosti tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

Na završnom panelu kojim su okončane programske pripreme za predstojeći Globalni Baku Forum Lagumdžija je posebno istakao važnost spremnosti specijaliziranih međunarodnih organizacija da zajedno sa Nizami Ganjavi međunarodnim centrom sarađuju na definisanju novog okvira multilateralne saradnje primjerenog rastućim problemima s kojima se svijet susreće.

Ovom prilikom je dogovoreno da se na Globalnom Baku Forumu održi serija razgovora i posebna panel sesija posvećena stanju na zapadnom Balkanu, intenziviranju euroatlantskih integracija zemalja regiona i ulogama ključnih međunarodnih aktera u tom procesu.

U razgovorima s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhonom, generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo Iweala, podsekretarom UN AIDS Winnie Byanyima, generalnim direktorom Međunarodnog crvenog krsta Robertom Mardinijem, Izvrsnim sekretarom UN Ekonomske komisije za Evropu Olgom Algayerovom i Generalnom direktoricom Ureda Ujedinjenih Nacija u Ženevi Tatianom Valovaya, posebna je pažnja bila posvećena gorućim pitanjima s kojima se susreću zemlje u razvoju a posebno zapadni Balkan.

Lagumdžija je generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, između ostalog, upoznao sa stanjem borbe protiv pandemije i problemima vezanim za vakcinaciju u Bosni i Hercegovini, a s direktoricom Svjetske trgovinske organizacije je razgovarao o potrebnim aktivnostima na prijemu Bosne i Hercegovine u WTO, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta