Svijet     | 06.10.2021. 20:19 |

Talibani uhapsili četiri pripadnika Islamske države u blizini Kabula

FENA Internet

KABUL, 6. oktobra (FENA) - Talibanske snage izvršile su raciju u područje zapadno od Kabula i uhapsile četiri pripadnika ćelije Islamske države, rekao je u srijedu glavni glasnogovornik pokreta.

Racija, u okrugu Paghman, nedaleko od prijestolnice Afganistana, uslijedila je nakon bombaškog napada na džamiju u nedjelju, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, koja je izvela niz operacija od kada su talibani u augustu preuzeli vlast u Kabulu.

Osim četvorice zatvorenika, u raciji su oduzete veće količine oružja i dokumenata, napisao je na Twitteru glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid, prenosi Reuters.

Ranije u srijedu, Islamska država je na jednom od svojih kanala na Telegramu saopćila da je zarobila i odrubila glavu pripadniku talibana u istočnom gradu Džalalabadu, gdje je posljednjih dana bilo nekoliko incidenata u kojima je učestvovala ta grupa.

Nije za sad jasno postoji li direktna veza između incidenata u Džalalabadu i Pagmanu.

Povratak lokalnog ogranka tzv. Islamske države u vrijeme dok se nova vlada bori s potencijalno katastrofalnom ekonomskom krizom, izazvala je dodatne probleme s kojima se suočavaju talibani.

Talibani kažu da imaju potpunu kontrolu nad zemljom nakon kolapsa vlade predsjednika Ashrafa Ghanija koju podržava Zapad u augustu.

Ali ostaci opozicionih snaga sastavljeni od bivših pripadnika afganistanske vojske i lokalnih boraca, pod zastavom Afganistanskog nacionalnog fronta otpora, nastavljaju se u provinciji Pandžšir, sjeverno od Kabula.

Mudžahid i drugi glasnogovornici talibana odbacili su sugestije o prijetnji Islamske države, rekavši da ta grupa nema korijene u Afganistanu. Ali hapšenja u srijedu pokazala su da prijetnja nije u potpunosti eliminisana.

Nakon bombaškog napada u nedjelju uslijedila je duga oružana borba na sjeveru Kabula tokom koje je uništena ćelija Islamske države, rekli su talibanski zvaničnici.

Islamska država pokrajine Horasan, koja je dobila ime po drevnom imenu za regiju, prvi put se pojavila u Afganistanu početkom 2015. godine. Ona se u više navrata sukobljavala s talibanima zbog ekonomskih i ideoloških razlika, uključujući i zbog talibanskog odbacivanja njihove ideologije globalnog džihada.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Iranu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!