Sport     | 06.10.2021. 18:58 |

Starčević: Italijanima se u petak možemo suprotstaviti samo kao kompaktan tim

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. oktobra (FENA) – Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja pripreme za dva naredna kvalifikacijska susreta za Evropsko prvenstvo 2023. godine, od kojih će prvi igrati u petak, 8. oktobra (17.30 sati), na zeničkom Stadionu Bilino polje.

Drugi je susret na programu 12. oktobra, kada će puleni bosanskohercegovačkog selektora Slobodana Starčevića gostovati kod Luksemburga. Selekcija BiH, nakon tri odigrana meča u ovim kvalifikacijama, ima samo dva boda, dok je Italija iz dva meča skupila svih šest bodova te je jedini tim u grupi F koji još nije primio nijedan gol.

-Ne možemo da budemo zadovoljni sa osvojena dva boda iz utakmica sa Crnom Gorom (2:2), Irskom (0:2) i Švedskom (1:1). Mislim da smo zaslužili više kroz igre koje smo pružali. Ja, od ove tri utakmice, nisam zadovoljan kako smo se ponašali, prije svega taktički na „mirnim, odnosno standard situacijama“ protiv Iraca. Možda bi u toj utakmici bili prezadovoljni sa bodom, jer se tako odvijalo - kazao je u razgovoru za Fenu pred današnji, poslijepodnevni trening, selektor Starčević.

Da nisu izgubili od Iraca u Zenici, Starčević je uvjeren da bi protiv Švedske u tom gradu upisali i pobjedu te bi, umjesto jedan, osvojili sva tri boda i sada bi "bila i druga slika“.

-To sam rekao i igračima: bila bi druga slika ovog cijelog kvalifikacionog ciklusa pa bi za petak bila i drugačija priprema nas.Kao jedne samopouzdane, kvalitetne, agresivne jedinice kakva i jesmo bili protiv Šveda. Ušli bi sa jedne polazne pozicije koja je, sigurno, bolja nego ova. A to je, sada, trenutno peto mjesto u grupi, koje nas ne zadovoljava - podvlači Starčević.

Međutim, napominje, utakmica protiv Švedske pokazala je da „protiv kvalitetnih ekipa možemo da odigramo dobro“.

-Pokazali smo da možemo ne samo da trpimo, nego i da kroz posjed lopte ugrozimo protivnika, kako smo i radili. Na toj atmosferi i na rezultatu iz te utakmice, gajili smo i pripremu za utakmicu sa Italijom. U susret nam dolazi veoma kvalitetna ekipa, sastavljena od igrača koji su akteri Serie A i Serie B, koji su, sigurno, velika budućnost italijanskog fudbala. Predvođeni su kapitenom Tolalijem (Sandro-op.a.), koji je, već, svoj kvalitet pokazao u jednom veoma kvalitetnom Milanu - ističe Starčević.

Upoznali su se, kaže, sa svim dobrim i slabim osobinama Italije te su se na osnovu tih informacija i spremali.

-Atmosfera u ekipi je veoma dobra. Vidim jedan mir, posvećenost, slušanje od strane igrača u iščekivanju, sigurno, jedne od većih utakmica u karijerama mene kao trenera, odnosno njih kao igrača - podvlači Starčević.

Napominje kako je i italijanski selektor Paolo Nicolato iskazao respekt prema bh. timu, ocijenivši ga kao "veoma ozbiljnu, agresivnu i potentnu ekipu“. To im, kaže, dodatno podiže samopouzdanje.

-Znamo da imamo svoj kvalitet i mi ćemo taj kvalitet pokušati da stavimo u prvi plan. A to je, prije svega, jedna kompaktnost i agresivnost kada nemamo loptu, odnosno jednostavnost kada je osvojimo. Jer, tom, velikom talentu Italije možemo samo i odgovoriti kao tim. Ako bismo se mi, sada, "vagali“ pojedinačno, individualno- to bi sve išlo na njihovu stranu. Međutim, smatram da je naš tim malo duže zajedno i da smo imali više zajedničkih utakmica. Ono što smo radili u martu, junu i, sada, u septembru, sigurno je dovelo do toga da smo timski sigurno bolji nego što smo bili ranije - podvlači Starčević.

Samo kroz takav pristup, smatra, mogu se suprotstaviti "neosporno velikoj, talentovanoj i kvalitenoj italijanskoj reprezentaciji". Zato je, napominje, akcenat ovih priprema u Zenici i bio na povećanju „koncentracije, odnosno discipline kod defanzivnih prekida“.

Italijani su oba gola protiv Luksemburga, napominje, postigli upravo iz prekida.

-Imaju opasne napadače i odličnog izvođača prekida, kakav je Tonali. Znači, ako ne budemo disciplinovani, vjerovatno će nam to biti veliki problem. Nadam se da smo iz grešaka protiv Irske i Švedske izvukli pouke. Uradili smo dovoljno stvari na treninzima i nadam se da te greške više nećemo ponavljati - kaže Starčević.

Premalo je, kaže, bilo vremena za neke veće izmjene u sastavu u odnosnu na septembarske utakmice, ali je na okupljanje pozvao i tri nova igrača.

-Od svih pozvanih igrača, nije došao samo Andrej Đokanović, koji ima virozu. Pozvani su novi igrači Daniel Lukić i Đani Salčin te Belmin Mešinović, koji je i ranije bio u reprezentaciji, ali je u septembru bio odsutan zbog viroze. Imamo tri nova igrača, koji će, sigurno, doprinjeti kvaliteti grupe. Da li će biti i promjena u ekipi, vidjet ćemo nakon dva naredna treninga. Ali, u sastavu će biti gro ekipe koja je „iznijela“ utakmicu protiv Švedske - najavljuje Starčević.

Dodatni motiv, slaže se, njegovim bi igračima mogao biti i Stadion Bilino polje, na kojem će nakon dužeg vremena igrati „Zmajići“, a koji su većinu zadnjih utakmica igrali u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Zenici.

-Ja sam i to potencirao u pripremi - da je Bilino polje hram fudbala u BiH. Naša je reprezentacija najbolje rezultate upravo i postizala na Bilinom polju, tako da će i ovi, mladi igrači BiH, iako nema podrške publike, sigurno osjetiti tu atmosferu Bilinog polja. Sigurno da je ona „fudbalskija“ nego ovdje - iako nam i Trening centar N/FSBiH daje mogućnosti da se najbolje moguće spremimo. Međutim, opet ponavljam, sigurno će i Bilino polje još više motivisati mlade igrače da u utakmici, sa ovakvim protivnikom, daju najviše što mogu u ovom trenutku - ističe Starčević.

Mlada selekcija BiH zadnju utakmicu u okviru kvalifikacija za EP protiv vršnjaka iz Italije igrala je 3. septembra 2010. godine na Grbavici u Sarajevu, kada su Italijani slavili s 0:1, ali su u istom ciklusu, 13. oktobra 2009. godine, u Mantovi igrali 1:1. Strijelac za bh. tim bio je Josip Ćorić.    

Selektor BiH za naredna dva susreta pozvao je sljedeće igrače: Nikola Ćetković (Borac), Belmin Dizdarević (Sarajevo), Luka Kačavenda (Velež), Đorđe Milojević (Borac), Adrian Leon Barišić (Osijek, Hrvatska), Jovan Pavlović (Rudar Prijedor), Saša Marjanović (Gorica, Hrvatska), David Čolić (Leotar), Amar Dedić (Wolfsberger, Austrija), Nenad Nikić (Radnik), Luka Malić (Željezničar), Igor Savić (Zrinjski), Amar Begić (Borac),Ivan Grgić (Široki Brijeg), Ivan Bašić (Zrinjski), Đani Salčin (Velež), Amar Tahrić (Radnik), Milan Savić (Čukarički, Srbija), Andrija Drljo (MTK Budapest, Mađarska), Enver Kulašin (Borac), Belmin Mešinović (Tuzla City), Anes Mašić (Zrinjski), Faris Zubanović (Velež), Daniel Lukić (Široki Brijeg).

Tabela grupe F: Švedska 7 (3 utakmice), Italija 6 (2), Irska 4 (2), Crna Gora 4 (4), BiH 2 (2) i Luksemburg 1 (4). U petak, osim susreta BiH – Italija, u okviru ove grupe igraju i Švedska – Crna Gora (18.00) te Irska – Luksemburg (18.15).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Janković: Francuska je favorit i za osvajanje EP-a, ali raduje me da su naši igrači u boljoj formi

Vinko Marinović u Zenici počeo pripreme mlade selekcije pred meč s Moldavijom

Marinović: Zadovoljan sam pobjedom, igrom i odnosom protiv Azerbejdžana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo