Svijet     | 06.10.2021. 17:21 |

Istraživanje -Pfizer će vakcinisati svo stanovništvo brazilskog grada Toledo

FENA Internet

BRASILIJA, 6. oktobra (FENA) - Pfizer će proučiti djelotvornost svoje vakcine protiv COVID-19 vakcinisanjem cijele populacije starije od 12 godina u gradu na jugu Brazila, objavila je kompanija u srijedu.

Studija će se provesti u gradu Toledu koji ima 143.000 stanovnika, na zapadu države Parana, u saradnji sa brazilskim Nacionalnim programom vakcinacije, lokalnim zdravstvenim vlastima, bolnicom i saveznim univerzitetom.

Pfizer navodi da je svrha bila proučavanje prenosa koronavirusa u "stvarnom vremenu" nakon vakcinacije stanovništva, javlja Reuters.

- Inicijativa je prva i jedina takve vrste koja se poduzima u saradnji s farmaceutskom kompanijom u zemlji u razvoju - saopćeno je iz Pfizera.

Slično istraživanje je proveo Institut Butantan, jedan od vodećih brazilskih centara za biomedicinska istraživanja, u manjem gradu Serrana, u državi Sao Paulo, kako bi testirali vakcinu CoronaVac koju je razvila kineska kompanija Sinovac Biotech.

U maju je Butantan saopćio da je masovna vakcinacija smanjila smrtnost od COVID-19 za 95 posto u gradu sa 45.644 stanovnika. Institut razmatra produženje studije pri čemu bi se primijenila treća doza.

Opservacijska studija bit će i prilika za dugoročno praćenje do godinu dana sudionika i za odgovor na dugotrajna pitanja, kao što je trajanje zaštite vakcine od COVID-19 i novih varijanti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Bolsonaro negira navode o državnom udaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo