Svijet     | 06.10.2021. 16:33 |

Njemačka korak bliže vladi koju vode socijaldemokrati na čelu sa Scholzom

FENA Internet

BERLIN, 6. oktobra (FENA) - Olaf Scholz, lider socijaldemokrata, izjavio je danas da je njegova stranka zajedno sa Zelenima i liberalnim demokratama (FDP) ima mandat za formiranje nove vlade u Njemačkoj, nakon što su se stranke složile da počnu koalicione razgovore, javljaju njemački lokalni mediji. 

- Glasači su nam dali mandat da zajedno formiramo vladu - rekao je Scholz novinarima nakon što su se Zeleni i liberalni FDP složili da se sastanu s njegovom strankom u četvrtak kako bi započeli razgovore o mogućoj trostranoj koaliciji.

Tim potezom Scholz je korak bliže poziciji kancelara nakon 16 godina vladavine Angele Merkel i koalicije desnog centra.  

Politički preokret u Njemačkoj došao je nakon prošlomjesečnih općih izbora na kojima je pobijedila Scholzova stranka lijevog centra sa 25,7 posto, a slijedi je Merkelin blok desnog centra CDU-CSU sa 24,1 posto.

Da bi bilo koja stranka zasjela na čelo sljedeće njemačke vlade bit će joj potrebna podrška Zelenih lijevog centra i pro-inovacijskih i poslovnih liberalnih demokrata (FDP), koji su zauzeli treće i četvrto mjesto na parlamentarnim izborima.

Uprkos tome što je konzervativce doveo do njihovog najgoreg izbornog rezultata ikad, uporni lider CDU-a Armin Laschet insistira da još uvijek ima šansu da postane njemački kancelar. 

U razgovoru s novinarima, Laschet je rekao da konzervativci ,,poštuju odluku dviju stranaka da uspostave koaliciju sa SPD-om."

- Ali CDU-CSU je još uvijek spreman za razgovore o koalicionoj vladi - rekao je Laschet.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta