Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 16:35 |

Forto u Kranju potpisao Deklaraciju ALDE-a: BiH u Evropskoj uniji do 2029.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - Predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto od jučer je u Sloveniji, gdje je održao niz sastanaka s liberalnim liderima Evrope na kojima je razgovarao o evropskoj i građanskoj budućnosti BiH.

Sastanku su, pored lidera liberalnih stranaka iz Jugoistočne Evrope, prisustvovali liberalni premijeri država članica EU, predsjednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer te predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

- U Kranju smo sa zvaničnicima ALDE stranke, treće najjače grupacije u Evropskom parlamentu, potpisali Deklaraciju o proširenju Evropske unije na zapadni Balkan. Deklaracija zagovara što bržu integraciju Bosne i Hercegovine i ostatka regiona u Evropsku uniju. U liberalnoj porodici smatramo da se taj proces treba okončati do 2029. godine i to smo jasno rekli ovom deklaracijom - kazao je Forto.

Osim toga, dodao je on, mišljenja smo da na narednim Evropskim izborima 2024. godine trebaju učestvovati i zemlje zapadnog Balkana, "te da naši predstavnici dobiju ulogu posmatrača u Evropskom parlamentu“.

- Ne možemo nastaviti putem evropskih integracija ako ne budemo mogli učestvovati u diskusijama na evropskom nivou - rekao je Forto.

On je na sastancima govorio i o ustavnim izmjenama koje predlaže Naša stranka.

- U narednom periodu ćemo preko naših liberalnih prijatelja u Evropskom parlamentu i drugim evropskim institucijama glasno zagovarati građanske principe kroz naš prijedlog izmjena Ustava BiH - naglašava Forto, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Forto i Escobar: Za napredak BiH potrebna je generacijska smjena

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana