Bosna i Hercegovina     | 06.10.2021. 15:34 |

Bilateralne konzultacije MVP BiH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko – Zgombić predvodili su izaslanstva dvaju ministarstava na bilateralnim konzultacijama koje su održane danas u Zagrebu.

Na konzultacijama je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Hrvatske, ugovornom reguliranju odnosa, europskim integracijama, ekonomskoj i regionalnoj suradnji te migracijama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj za solidarnost, potporu i pomoć tijekom pandemije COVID-19 u vidu donacije cjepiva, medicinske opreme, financijske pomoći zdravstvenim ustanovama u BiH i omogućivši cijepljenje protiv koronavirusa žiteljima Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka zamjenik Brkić je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja radova i otvaranja graničnog prijelaza Svilaj, kao i najavljenim završetkom izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške u travnju iduće godine.

Zahvalio je na pomoći Hrvatskoj kao i potpori BiH da uskoro postane članica Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, zamjenik ministrice je ponovio posvećenost i opredijeljenost BiH za postizanje punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Informirao je tom prigodom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na provedbu reformi, kao i ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te procesu izmjena Izbornog zakona, kao ključnog prioriteta, imajući vidu činjenicu da je 2022. izborna godina.

Zahvalio je Republici Hrvatskoj na kontinuiranom stajalištu da članice EU trebaju zadržati temu europske budućnosti Zapadnog Balkana kao prioritet EU agende. Izrazio je očekivanje da će sastanak na vrhu EU - Zapadni Balkan snažno potvrditi opredjeljenja te pružiti punu potporu europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i time poslati snažnu političku poruku žiteljima ove regije.

Državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je spremnost i opredijeljenost institucija Republike Hrvatske za nastavak potpore i pomoći Bosni i Hercegovini na europskom putu.  

Istaknula je da Hrvatska podržava europsku perspektivu Zapadnog Balkana te ponovila punu potporu svoje zemlje Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, ispunjavanju uvjeta i obveza za članstvo u EU.

Kada je riječ o ekonomskoj suradnji, istaknuto je da je Hrvatska jedan od najznačajnijih ekonomskih i trgovinskih partnera BiH.

Tijekom konzultacija bilo je riječi i o otvorenim bilateralnim pitanjima, kao što je izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, te je naglašeno da nadležna tijela BiH i Hrvatske nastave s radom kako bi se iniciralo iznalaženje obostrano prihvatljivih rješenja.

Sugovornici su istaknuli značaj kontinuiranog dijaloga i održavanja političkih bilateralnih konzultacija, što doprinosi kvalitetnijem radu i praćenju bilateralnih odnosa i suradnje u regiji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo