Svijet     | 06.10.2021. 08:34 |

Chiu: Napetosti između Tajvana i Kine najviše u posljednjih 40 godina

FENA Internet

TAJPEH, 6. oktobra (FENA) - Vojne napetosti s Kinom najteže su u više od 40 godina, izjavio je tajvanski ministar odbrane u srijedu, dan nakon što je rekordni broj kineskih aviona nadletio otočnu zonu protuzračne odbrane.

Napetosti su dostigle novi vrhunac između Tajpeha i Pekinga, koji tvrdi da je demokratski otok njegova suvrerena teritorija, a kineski avioni u više navrata su nadlijetali tajvansku odbrambenu zonu.

Tokom četverodnevnog perioda koji je počeo prošlog petka, Tajvan je saopćio da je skoro 150 kineskih borbenih aviona ušlo u njegovu zonu protuzračne odbrane, u okviru napora koje Tajpeh naziva kontinuiranim kineskim uznemiravanjem otoka.

Odgovarajući na poslaničko pitanje o trenutnim vojnim napetostima s Kinom, ministar odbrane Chiu Kuo-cheng izjavio je da je situacija "najozbiljnija" u više od 40 godina otkako je on pripadnik vojske, dodajući da postoji rizik od "pogrešne vatre" u osjetljivom Tajvanskom moreuzu.

- Za mene kao vojnika, urgentnost je upravo preda mnom  - poručio je on parlamentarnoj komisiji koja razmatra posebne vojne troškove vrijedne 11,7 milijardi dolara za oružje domaće proizvodnje, među kojima su projektili i ratni brodovi.

Kina smatra Tajvan odmetnutom pokrajinom koja čeka na ponovno ujedinjenje s maticom, i silom ukoliko bude beophodno. Tajvan tvrdi da će braniti svoje slobode i demokratiju, optužujući Kinu za napetosti, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo