Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 18:46 |

OV Travnik pooštrilo uvjete za gradnju MHE, oporba i aktivisti nezadovoljni

FENA Duško Pucar

TRAVNIK, 5. listopada (FENA) - Općinsko vijeće Travnika na svojoj današnjoj sjednici pooštrilo je uvjete za dobivanje dozvola za gradnju mini hidroelektrana u toj općini.

Po riječima predsjednik Kluba vijećnika SDA Ekrema Mrakića, Općinsko vijeće dalo je mišljenje na Nacrt izmjena i dopuna Prostornog plana Županije Središnja Bosna 2005.–2025. godine kako bi proces usvajanja tog dokumenta mogao ići dalje.

Mrakić je pojasnio da je Vijeće zauzelo stav kako neće biti gradnje mini hidroelektrana bez ispunjavanja pooštrenih uvjeta.

- Nema gradnje novih mini hidroelektrana i vjetroelektrana ukoliko nisu ispoštovane sve zakonske procedure, ukoliko nema suglasnosti lokalne zajednice i Vijeća, a ugradili smo i zaštitni mehanizam da će za gradnju trebati i stav kantonalne skupštine - rekao je Mrakić.

Oporbeni vijećnici protive se ovakvom rješenju i navode kako je ostavljeno "previše prostora za špekulacije".

- U konačnici ljudi su se jasno izjasnili da ne žele mini hidroelektrana. Ovo mišljenje sadrži pooštrene mjere, trebat će dosta više suglasnosti, ali u ovom trenutku zaista se gradnja MHE mora zaustaviti pod svaku cijenu - izjavio je predsjednik Kluba vijećnika NiP-a Tarik Šečić.

Općina Travnik bila je jedna od rijetkih općina u Županiji Središnja Bosna koja do sada nije zauzela stav o gradnji mini hidroelektrana, ali današnjim rješenjem općinske vlasti nisu zadovoljile nevladine udruge.

- Ovo je danas najbolji primjer koga biramo i da će zbog interesa pojedinaca ispaštati svi. Svjesni smo da nemamo više rijeka, a uvozimo milijune eura pitke vode. Koliko će se zakon provesti je upitno, pojedinci će naći načina da urade i izgrade - rekla je predsjednica udruge "Eko Galica" Ljubica Nevjestić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo