Svijet     | 05.10.2021. 16:02 |

Izrael spreman riješiti mediteranski spor s Libanom

FENA Internet

PARIZ, 5. oktobra (FENA) - Izrael je spreman obnoviti napore za rješavanje spora s Libanom oko demarkacije granica teritorijalnih voda na Mediteranu, ali neće prihvatiti da Bejrut diktira uslove pregovora, rekao je izraelski ministar energetike u utorak.

Razgovori uz posredovanje Sjedinjenih Država započeli su prije godinu dana kako bi pokušali riješiti spor, zbog kojeg su morala biti prekinuta istraživanja u području potencijalno bogatim plinom. Pregovori su prekinuti u maju, javlja Reuters.

Specijalni izaslanik SAD-a Amos Hochstein ovog mjeseca trebao bi posjetiti obje zemlje kako bi pokušao dati novi poticaj pregovorima baš kad je Liban tražio pojašnjenja od međunarodne zajednice nakon što je Izrael potpisao ugovor o bušenju na morskom tlu s američkom kompanijom Halliburton.

- Moramo tražiti rješenje koje vodi do napretka, a ne pokušavati razmišljati na stare načine, povlačenjem linija razgraničenja - rekla je Izraelka Karine Elharrar za Reuters u intervjuu u Parizu, dodajući da će uskoro razgovarati s Hochsteinom.

Na kraju razgovora u maju, libanski predsjednik Michel Aoun rekao je da ne bi trebalo biti nikakvih preduslova. Odbacio je prijedloge američkih posrednika, tražeći da se pregovori vode na osnovu izraelskih i libanskih graničnih linija koje su već registrovane u Ujedinjenim nacijama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana