Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 15:55 |

Sud BiH -Jahja Vuković oslobođen optužbe, ukinute mjere zabrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Jahja Vuković oslobođen je optužbe za terorističke aktivnosti u Siriji. Ukinute su mu i sudske mjere zabrane.

Presudom koju je Sud Bosne i Hercegovine izrekao danas, Vuković je oslobođen optužbe za krivično djelo organiziranja terorističke grupe iz člana 202.d stav 2., u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s članom 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

- Optuženi Jahja Vuković oslobođen je optužbe da je 16.6.2014. godine napustio BiH i otišao u Siriju s namjerom da se priključi formacijama u okviru terorističke organizacije „Džebatul Nusra front“ (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama. Optuženi Jahja Vuković oslobođen je optužbe da je na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom te da je pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra fronta“ - saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je istovremeno donio rješenje kojim su Vukoviću ukinute mjere zabrane određene rješenjem od 18. marta ove godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom