Svijet     | 05.10.2021. 12:52 |

Manje od 50 posto Japanaca podržava vladu novog premijera

FENA Internet

TOKIO, 5. oktobra (FENA) - Podrška vladi novog japanskog premijera manja je od 50 posto, mnogo niža nego prethodnoj vladi kada je preuzimala dužnost, pokazala je anketa objavljena u utorak, dan nakon što je novi premijer preuzeo vlast i iznenadio mnoge sazivajući izbore za 31. oktobar.

Premijer Fumio Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, objavio je sastav vlade u ponedjeljak, u kojoj su saveznici bivšeg premijera Shinzo Abea, i ministra finansija, Taro Asoa, na ključnim pozicijama s relativno novim političkim  licima, uz obećanje da će mladim političarima dati šansu.

Samo 49 posto ispitanika izjavilo je da podržava njegovu vladu, znatno manje od 64 posto koliko je podržavalo vladu njegovog prethodnika Yoshihidea Suge, tek nakon što je preuzeo dužnost, sudeći po anketi koju su objavile novine Mainichi, dok ih je 40 posto izjavilo da ne podržava vladu.

Suga je podnio ostavku nakon što se njegova vlada kritikovana u vezi s  pandemijom koronavirusa dok vladajuća Liberalno demokratska stranka (LDP) "traga" za novim licima uoči općih izbora.

Od onih koji ne podržavaju vladu, njih 58 posto je izjavilo da imaju takav stav "jer se ništa neće promjeniti u politici", dok je 20 posto kazalo da ne očekuje ništa od njene politike.

Na pitanje šta misle o vladi, nešto više od polovin ispitanika izjavilo je da ne očekuju ništa od ministara, dok ih je samo 21 posto izjavilo da imaju očekivanja, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana