Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 17:04 |

Turković i Linde: OSCE i Švedska dokazani prijatelji i partneri BiH (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i predsjedavajuća OSCE-a i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde razgovarale su danas tokom susreta u Sarajevu o aktualnoj političkoj situaciji, sigurnosti, ljudskim pravima, ali i unapređenju saradnje Švedske i BiH.

Ministrica Turković je na konferenciji za medije podsjetila da je OSCE imao i ima važnu ulogu u BiH, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima.

- Sigurnost i stabilnost cijele regije zapadnog Balkana, temelj je za svaki napredak, za reforme i dostizanje evropskog standarda života – kazala je Turković.

Kako je dodala, nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito, a to, kako je rekla, vidimo i svakodnevnim dešavanjima ne samo u BiH nego i drugim državama regiona, da je pred nama još mnogo posla.

Zbog toga smatra da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava i pitanja ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija BiH, kao i saradnja sa OSCE-om od vitalnog značaja.

- Vjerujem da bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladati sigurnosne i druge izazove - istakla je Turković i dodala da je u tom pogledu posebno važno osnaženje i razvoj Oružanih snaga BiH.

U političkom smislu, a uoči važnog samita Evropske unije i zapadnog Balkana, Turković je kazala da je neophodno da BiH ima čvrste garancije za evropsku budućnost i ne samo BiH, nego i cijela regija.

- Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU, može biti ključni poticaj za brže reforme, posebno nakon što smo se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize. To je još jedan dokaz da EU i Evropa mora imati u vidu da ova regija pripada Evropskoj uniji i samo tako može sačuvati sebe kroz čuvanje nas – naglasila je ona.

Tema sastanka bila je i održivi razvoj, unapređenju zakonodavnog okvira, ali i aktualna politička situaciji u BiH, te je u tom smislu istaknuto da se svaka kriza mora prevladati kroz institucije BiH.

- Organizacija OSCE-a, ali i Kraljevina Švedska, dokazani su prijatelji i partneri BiH, na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u EU - zaključila je ministrica Turković.

Predsjedavajuća OSCE-a i ministrica Linde je kazala kako je njena posjeta  Bosni i Hercegovini odraz važnosti koju OSCE pridaje Bosni i Hercegovini, kao dragocjenom državom članicom OSCE-a.

U tom smislu je izrazila zahvalnost vlastima BiH na izvrsnoj saradnji sa Misijom OSCE onako kako je propisano Dejtonskim sporazumom, a sve u cilju pružanja podrške u izgradnji stabilne, prosperitetne i demokratske države koja služi interesima svojih građana. Potvrdila je spremnost OSCE-a da i dalje bude prisutan u regiji.

Tokom sastanka s ministricom Turković, Linde je ukazala na neophodnost da politički lideri BiH pronađu izlaz iz trenutne političke situacija i nastave s realizacijom potrebnih reformi u oblasti vladavine prava, pravosuđa, demokratskog upravljanja, slobode medija, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Interresorna radna grupa, naglasila je Linde, mora nastaviti sa svojim radom kako bi donijela izmjene i dopune Izbornog zakona jer to ima ključni značaj za vraćanje povjerenja građana u izbore i funkcioniranje BiH.

Podsjetila je na brojne projekte OSCE-a koji su uspješno realizirani, a ove godine zajednički fokus je bio odbrana evropskog sigurnosnog poretka, očuvanje koncepta sveobuhvatne sigurnosti, te davanje doprinosa rješavanju sukoba.

Kaže da primjenjuju inkluzivan, rodno osjetljiv pristup, te u tom smislu poseban naglasak stavljaju na žene, mir i sigurnost.

Raduje se daljem jačanju saradnje između OSCE-a i BiH, ali i jačanju bilateralne saradnje između Švedske i BiH, te je istakla spremnost Švedske da pruži podršku BiH u reformskim procesima.

- Ove godine Švedska planira potvrditi svoju spremnost na podršku zapadnom Balkanu kroz usvajanje nove strategije razvoja – naglasila je Linde i dodala da će nastaviti da se bave pitanjima demokratije, ljudskih prava, vladavine prava, rodnoj ravnopravnosti, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša.

Podsjetila je da kako je danas i sa članovima Predsjedništva BiH imala također konstruktivan sastanak.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6549

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yPrq1z7v-E-8YUSg4njUiImB5Dp4qHVi?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Stabilnost u regiji, jačanje ruskog uticaja i reforme u fokusu sastanka Fajon i Turković

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana