Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 17:00 |

Udruženje 'Euro Rom' - Studente što bolje pripremiti za tržište rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i Romskog Obrazovnog Fonda (REF-a), realizirao je  projekt „Povećanje pristupa i učešća romskih studenata u visokom obrazovanju i prelazak na tržište rada“.

Ovaj projekt realizira se u okviru EU regionalnog projekta „Povećane mogućnosti obrazovanja za studente i mlade Rome i Romkinje na području zapadnog Balkana i Turske“ u periodu od 1. augusta 2018. do 30. septembra 2021. godine, na području Tuzlanskog kantona.

Iz Udruženja Roma “Euro Rom” saopćili su da je jedna od aktivnosti bila održavanje dvije dvodnevne radionice za studente/ice, korisnike/ice projekta u akademskoj 2020/21 godini, s ciljem što bolje pripreme za tržište rada.

Cilj radionica je bio upoznati studente/ice korisnike/ce ovog projekta sa stvarnim stanjem na tržištu rada, potrebama za radnom snagom, godišnjim brojem zaposlenih u okviru visoke stručne spreme, te ih ohrabriti da zauzmu pozitivne stavove spram potrage za poslom.

Tokom radionica studenti/ce su dobili informacije o tome kako napraviti plan traženja posla, kako se pridržavati tog plana i koji su koraci u traženju posla. Svi su dobili detaljne informacije o mjestima na kojima je potrebno tražiti posao, a prikazane su i web stranice privatnih agencija i javnih službi koje se bave posredovanjem u zapošljavanju.

Tokom radionica studenti/ce su usvojili osnovne elemente izrade CV-a, izrade popratnog pisma, telefoniranje poslodavcu, kao i dobru pripremu za razgovor za posao.

Generalno, studenti/ice su jako dobro usvojili konkretne alate vezane za aktivno traženje posla. Također, svi su na kraju dobili upute na koji način se javiti u biro za zapošljavanje nakon školovanja i na koji način iskoristiti usluge traženja posla koje biroi nude putem job clubova i CISO centara. Urađeni su individualni planovi zapošljavanja za svakog studenta/icu, i na ovaj način svaki student/ica je dobio/la plan kako i gdje tražiti posao - navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo