Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 15:41 |

Ekološki aktivisti: Ne smijemo graditi nove MHE u Županiji Središnja Bosna

FENA Duško Pucar

TRAVNIK, 4. listopada (FENA) - Ekološki aktivisti s područja Općine Travnik danas su ispred travničkog Centra za kulturu još jednom upozorili na devastaciju okoliša i iskazali potrebu zaštite rijeka u Županiji Središnja Bosna (ŽSB).

Indir Melić, predsjednik Kluba sportskih ribolovaca Travnik kazao je kako su članovi grupe građana "Budi mudar, spasi Ugar" prikupili 2605 potpisa u peticiji koju su predali travničkom Općinskom vijeću, no povratnu informaciju još uvijek nisu dobili.

Sjednica Općinskog vijeća zakazana je za sutra, aktivisti se nadaju da će Vijeće odbiti izmjene prostornog plana i donijeti odluku o zabrani izgradnje novih MHE, kako su to učnila Vijeća susjednih općina.

"Izmjenama prostornog plana predviđena je izgradnja novih 37 minihidroelektrana (MHE) u ŽSB koji ionako prednjači po broju izgrađenih MHE. Posljedice po rijeke su strašne, pomor ribe, nizak i nepostojeći vodostaj, smrad, mulj. Naša peticija nikad nije razmatrana i nadam se da će vijećnici sutra donijeti pravu odluku", rekao je Melić.

Veterinar Alen Salkić kaže kako je za sve kriva politika.

"Ova vlast odlučila je podržati pojedince, a ne narod. Naža životna sredina je devastirana, ja to vidim kad god izađem na teren. Općina Travnik je pretrpana s MHE, trebat će nam najmanje 50 godina da sve vratimo na početno stanje", kazao je Salkić.

Marko Bokulić Boto iz ekološke udruge "Galica" upozorio je i na problem vjetroelektrana.

"Na općini Travnik i ŽSB sprema se ekocid. Kako je moguće da je na Vlašiću planirano pet vjetroparkova a ta planina je 2007. proglašena parkom prirode? Tajkuni su nam uništili gospodarstvo, sada su krenuli na prirodna bogatstva. Na naša pluća - Vlašić, na naše žile kucavice - rijeke i potoke", rekao je Bokulić.

Na području ŽSB-a trenutno ima 37 izgrađenih MHE.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!